Πανεύκολο παραδοσιακό Σάμαλι

Πανεύκολο παραδοσιακό Σάμαλι

Σάμαλι, ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά που με τη πρώτη μπουκιά σε ταξιδεύει στην Ανατολή και σε γεμίζει εικόνες, μυρωδιές και σκέψεις από το παρελθόν. Μια πανεύκολη συνταγή της Χρ. Παραδείση για αυτό το παραδοσιακό γλυκό ταψιού που γίνεται πολύ εύκολα, με λίγα και απλά υλικά, που συνήθως όλοι έχουμε κουζίνας μας. Απλά δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 3 ½ φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ φλ. τσαγιού γάλα (ή νερό αν νηστεύετε)
  • 1/2 λεμονιού το ξύσμα
  • 1/2 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • Για το σιρόπι:
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3/4 φλ. τσαγιού γλυκόζη
  • 1 ½ φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 λεμονιού τη φλούδα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ το γάλα (ή νερό) και το ξύσμα 1/2 λεμονιού και τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα ή με κουτάλι. Προσθέτετε και το σιμιγδάλι, σταδιακά, βροχηδόν συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και διαλυθεί το σιμιγδάλι χωρίς να σβολιάσει και κάνει κόμπους.
  2. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί Νο. 30 και στρώνετε ομοιόμορφα την επιφάνειά του με μια βρεγμένη σπάτουλα. Απλώνετε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και το αφήνετε στην άκρη για 20 λ περίπου να “φουσκώσει” το σιμιγδάλι. 
  3. Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη κάτω σχάρα, για 20 λ. Το βγάζετε από το φούρνο, το κόβετε γρήγορα σε φέτες, το ξαναβάζετε αμέσως στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1/2 ώρα επιπλέον ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
  4. Αν αρχίσουν να “καίγονται” τα φιλέ αμυγδάλου στο τέλος του ψησίματος, σκεπάστε τα χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να χλιαρίνει ελαφρώς. 
  5. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 5 λ. Περιχύνετε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι το χλιαρό σάμαλι λίγο λίγο μέχρι το σάμαλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει καλά το σιρόπι, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ. 
  6. Πριν το σερβίρετε (προαιρετικά) χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής διακοσμείτε το σάμαλι περιμετρικά με ροζέτες σαντιγί. 

Σημείωση: Εναλλακτικά αντί για στρογγυλό ταψί μπορείτε να το ψήσετε σε καλά βουτυρωμένο μακρόστενο πυρέξ με διάσταση βάσης 23×33 εκ. χωρίς τα φιλέ αμυγδάλου και να το σερβίρετε με  σαντιγί ή με παγωτό καϊμάκι, πασπαλισμένο με θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Πανεύκολο παραδοσιακό Σάμαλι