Πανεύκολο κέικ λεμονιού με λεμονάτο γλάσο

Πανεύκολο κέικ λεμονιού με λεμονάτο γλάσο

Ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο κέικ λεμονιού γαρνιρισμένο με ζαχαρωμένα βρώσιμα λουλούδια.Μια απλή, πολλή εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα λαχταριστό κέικ για να συνοδεύσετε το τσάι ή το καφέ σας ή να τον προσφέρετε στους επισκέπτες σας γαρνιρισμένο με τα βρώσιμα λουλούδια για εξαιρετική εμφάνιση. 

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 225 γρ. βούτυρο, καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ λεμονιού το χυμό
  • 2 μεγάλων λεμονιών το ξύσμα (κρατάτε το χυμό για την επικάλυψη)
  • 1/3 – 1/2 φλ. τσαγιού γάλα (όσο απαιτηθεί)
  • Για την επικάλυψη:
  • 175 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 2 μεγάλων λεμονιών το χυμό
  • Για τα βρώσιμα φύλλα λουλούδιών και μυρωδικών:
  • βρώσιμα λουλούδια και μυρωδικά (βλέπε πιο κάτω τις επιλογές σας) [*]
  • 1 ασπράδι αυγού
  • ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ τη βουτυρώνετε, τη πασπαλίζετε με αλεύρι και τινάζετε το περίσσιο αλεύρι. Την αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν και αφρατέψουν. Προσθέτετε το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το χυμό ½ λεμονιού και το ξύσμα των 2 λεμονιών και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λ. Προσθέτετε και το γάλα, λίγο τη φορά,  χτυπώντας διαρκώς μέχρι να πετύχετε ένα μαλακό μείγμα.
  3. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ ή μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει. Κάντε το πείραμα βυθίζοντας ένα καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνό και καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 3-4 λ και μετά το αναποδογυρίζετε σε σχάρα.
  4. Για την επικάλυψη: Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα παχύ “σιρόπι”. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάτε σε αρκετά σημεία την επιφάνεια του ζεστού κέικ και με ένα κουτάλι το περιχύνετε με το μείγμα ζάχαρης λεμονιού. 
  5. Για τα βρώσιμα φύλλα λουλούδιών και μυρωδικών: Εν τω μεταξύ έχετε ήδη φτιάξει τα λουλούδια ή μυρωδικά σας ως εξής: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 60 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί. Πλένετε τα λουλούδια ή τα μυρωδικά προτίμησής σας (βλέπε πιο κάτω επιλογές σας) και τα ταμπονάρετε ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάτε το ασπράδι αυγού μέχρι να αφρατέψει καλά και σε δεύτερο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη. Με ένα πινέλο αλείφετε με το χτυπημένο ασπράδι τα λουλούδια ή μυρωδικά και από τις δύο πλευρές. Μετά τα βυθίζετε στο μπολ με τη κρυσταλλική ζάχαρη γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές, ώστε να κολλήσει η ζάχαρη επάνω τους. 
  7. Τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να αφυδατωθούν και να σκληρύνουν.
  8. Τοποθετήστε τα λουλούδια σας πάνω από το γλάσο στο κέικ όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό, διότι όσο θα ψύχεται θα σκληραίνει και το γλάσο και αυτό θα λειτουργήσει ως κόλλα για τα λουλούδια και δεν θα πέσουν. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει καλά και σερβίρετε. 

Σημείωση: Προσοχή, δεν είναι όλα τα λουλούδια βρώσιμα επιλέγουμε φύλλα από τριαντάφυλλα, αγιόκλημα, γαρίφαλο, λεβάντα, άνθη λεμονιάς, μικρές μαργαρίτες, πανσέδες, πασχαλιές, βιολέτες. Από τα μυρωδικά επιλέξτε φύλλα δυόσμου, βασιλικού, ματζουράνας, αρμπαρόριζας, μέντας, μελισσόχορτου, φασκόμηλου.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πανεύκολο κέικ λεμονιού με λεμονάτο γλάσο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.