Αναρτήθηκε στις 02/11/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Γλυκά με Σοκολάτα, Συνταγές
Πανεύκολο, υγρό σοκολατένιο κέικ με καφέ και γλάσο σοκολάτας
Μια πανεύκολη συνταγή, για αρχάριους για ένα τέλειο σοκολατένιο κέικ υγρό, με καφέ καλυμμένο με γλάσο σοκολάτας. Η προσθήκη του λικέρ φουντουκιού, αν τη προτιμήσετε, θα δώσει μια ιδιαίτερη και υπέροχη γεύση στο κέικ σας που σίγουρα δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε και θα εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.
Η δοσολογία των υλικών για το κέικ είναι για 2 ταψάκια των 19 εκ.
Υλικά συνταγής
- Για το κέικ:
- 375 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια + επιπλέον για άλειμμα ταψιών
- 300 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρας, κομμένη σε κομματάκια
- 2 φλ. τσαγιού ισχυρό αρωματικό καφέ φίλτρου
- 1/2 φλ. τσαγιού λικέρ φουντουκιού ή χυμό πορτοκαλιού
- 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
- 3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/3 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- Για το σοκολατένιο γλάσο επικάλυψης: (Αφορά μόνο το 1 κέικ)
- 65 γρ. βούτυρο, ψιλοκομμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1/4 φλ. τσαγιού κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
- σαντιγί ή ζάχαρη άχνη για επικάλυψη (Αφορά το 2° κέικ)
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα 2 τετράγωνα ταψάκια με διάμετρο βάσης 19 εκ. (ή αντίστοιχα στρογγυλά μιας χρήσης).
- Για το κέικ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε το βούτυρο, τη σοκολάτα, το καφέ, το λικέρ ή χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύετε, σε χαμηλή φωτιά, για 5 λ ή μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζετε τα 2 είδη αλευριών και το κακάο, τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτετε και τα αυγά, 1 τη φορά ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα πλήρως.
- Ρίχνετε το μείγμα, χωρίζοντάς τα ισομερώς, στα 2 ταψιά και ψήνετε τα κέικ σας για 30 λ μέχρι και 1 ώρα (ίσως και ακόμα περισσότερο ανάλογα με το φούρνο σας). Θα καταλάβετε αν είναι έτοιμο όταν ένα καλαμάκι που βυθίσετε στο κέντρο τους βγει με υγρά ψίχουλα κολλημένα επάνω του. Τα αφαιρείτε από το φούρνο, τα αφήνετε μέσα στα ταψιά τους μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
- Για το σοκολατένιο γλάσο επικάλυψης: Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο, τη κρυσταλλική ζάχαρη και 1/4 φλ. τσαγιού νερό και το ανακατεύετε διαρκώς, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 2 λ ή μέχρι να να λιώσει το βούτυρο και διαλυθεί καλά η ζάχαρη, φροντίζοντας να μην το αφήσετε να έλθει σε σημείο βρασμού.
- Προσθέτετε σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς, τη κοσκινισμένη ζάχαρη και το κοσκινισμένο κακάο στο ζεστό μείγμα βουτύρου μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και μόλις χλιαρίνει ελαφρώς, σκεπάζετε με μεμβράνη τη κατσαρολίτσα και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λ ή μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί το γλάσο.
- Στη συνέχεια στρώνετε το γλάσο πάνω από το 1 κέικ το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Αν προτιμάτε και το 2° κέικ με το ίδιο γλάσο διπλασιάζετε τις δόσεις στη συνταγή και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Διαφορετικά στρώνετε σαντιγί αντί για γλάσο σοκολάτας και το πασπαλίζετε με τρούφα σοκολάτας ή το πασπαλίζετε απλά με ζάχαρη άχνη και κακάο.
Πηγή
02/11/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πανεύκολο, υγρό σοκολατένιο κέικ με καφέ και γλάσο σοκολάτας