Πανεύκολη σάλτσα καραμέλας της στιγμής

Πανεύκολη σάλτσα καραμέλας της στιγμής

Μια πολύ εύκολη, για αρχάριους, και πολύ γρήγορη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από  εδώγια μια  υπέροχη σάλτσα καραμέλας, με 3 μόνο υλικά, για να την απολαύσετε στα γλυκά σας, τα παγωτά σας.

Υλικά συνταγής

 • 1/2 φλ. τσαγιού (112 γρ.) βούτυρο αγελάδος
 • 1 φλ. τσαγιού + 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
 • 1/3 φλ. τσαγιού + 3 κ.σ. επιπλέον κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χλιαρή
 • 1 ½ κ.γ. αλάτι σε νιφάδες (ανθός αλατιού) προαιρετικά, αν θέλετε αλατισμένη καραμέλα

Εκτέλεση συνταγής

 1. Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τη καστανή ζάχαρη και τις 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ από το σημείο βρασμού, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
 2. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και το αλάτι (αν το χρησιμοποιήσετε) ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και την αφήνετε να βράσει για 3 λ μόνο, (εκτός αν έλθει νωρίτερα σε σημείο βρασμού οπότε την αποσύρετε άμεσα από τη φωτιά) ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει ελαφρώς και αρχίσει να έρχεται σε σημείο βρασμού.
 3. Την αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει για 10 τουλάχιστον λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε. 

Σημείωση: Αν αφήσετε τη καραμέλα σας ως έχει χωρίς να τη χρησιμοποιήσετε άμεσα σε γλυκό θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

 • Όσο η σάλτσα κρυώνει, πήζει. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε την άλλη μέρα ή από το ψυγείο και δείτε ότι έχει πήξει πολύ, τότε την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή τη ζεσταίνετε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας (αν απαιτείται) και 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος.
 • Επίσης, σημειώστε ότι οι διαφορετικές θερμοκρασίες μεταβάλλουν τη πυκνότητά της. Έτσι όταν είναι ζεστή, η πυκνότητα είναι λεπτότερη, τέλεια για ψιλοβρόχι σε παγωτά και άλλα επιδόρπια. Σε θερμοκρασία δωματίου, είναι παχιά, παραμείνει πάνω στο κουτάλι αλλά δεν είναι σκληρή. Και φυσικά, όταν κάνει κρύο ή την έχετε στο ψυγείο, είναι πιο σφιχτή και πιο πολύ σταθερή.
 • Επίσης, όσο περισσότερο αφήνετε καραμέλα να βράσει, τόσο πιο παχύρευστη θα καταλήξει. Γι” αυτό συστήνουμε 3 λεπτά μόνο βράσιμο, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι και όσο θα κρυώνει θα πήζει. 
 • Για πιο ελαφριά καραμέλα προσθέστε 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος αντί για 1/3 φλ.

μαχη1111Sintayes.gr,

Συνταγή: Πανεύκολη σάλτσα καραμέλας της στιγμής