Παγωμένος κορμός σοκολάτας

Παγωμένος κορμός σοκολάτας

Λαχταριστός, πεντανόστιμος παγωμένος κορμός σοκολάτας. Ένα υπέροχο γλύκισμα, ιδανικό για επιδόρπιο αλλά και για όλες τις ώρες της ημέρας. Μια απλή και εύκολη συνταγή του Στ. Παρλιάρου που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • 125 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά κρύα, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
  • 30 γρ. κονιάκ (ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το γάλα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα. Την τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να δέσει ελαφρώς (το τσεκάρετε βουτώντας μέσα ένα κουτάλι και βγάζοντάς το ξανά: θα πρέπει να μένει στη ράχη ένα λεπτό στρώμα κρέμας). Αυτό συμβαίνει σίγουρα όταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει στους 84°-85°C, επομένως με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής είμαστε βέβαιοι ότι η κρέμα είναι σωστή. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήσετε τη κρέμα να βράσει, γιατί θα ψηθούν οι κρόκοι και θα κόψει.
  2. Κατεβάζετε την κρεμ ανγκλέζ από τη φωτιά και την αδειάζετε σε άλλο σκεύος, για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθούν περισσότερο οι κρόκοι. Προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και το αφήνετε στη άκρη μέχρι η θερμοκρασία του πέσει στους 35°C (δηλ. να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε κρύο). Τότε ενσωματώνετε τη παχύρρευστη κρέμα, ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
  3. Μέσα σε ένα μπολ σπάτε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ραντίζετε με το κονιάκ. Τα ρίχνετε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύετε να καλυφθούν καλά. Καλύπτετε μια μεταλλική φόρμα επιλογής σας (κατά προτίμηση μια μακρόστενη φόρμα κορμού με κυλινδρικό πάτο) με μεμβράνη, αφήνοντας τις άκρες της να κρέμονται προς τα έξω.
  4. Αδειάζετε μέσα το μείγμα, ισιώνετε την επιφάνεια και το καλύπτετε με τη μεμβράνη που περισσεύει. Τοποθετείτε το κορμό σας στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4-5 ώρες ή μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί καλά. Για να τον σερβίρετε, τον ξεφορμάρετε και κόβετε σε φέτες.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Παγωμένος κορμός σοκολάτας