Παέγια θαλασσινών

Παέγια θαλασσινών

Παέγια θαλασσινών. Μια υπέροχη κλασική Ιταλική συνταγή για εθνικό φαγητό των Ισπανών, με καταγωγή από τη Βαλένθια, με τα στάνταρ υλικά δηλ. με ποικιλία θαλασσινών,ότι έμενε από τη ψαριά τους, ρύζι, σαφράν και γνήσιο ελαιόλαδο που θα σας χαρίσουν μια ιδανική και καλοκαιρινή γεύση που θα λατρέψετε. Ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 60 ml βραστό νερό + 60 ml κρύο νερό
  • 2 μεγάλες πρέζες σαφράν/κρόκο Κοζάνης
  • 1 λίτρο+300 ml ζωμό λαχανικών
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού (πεσκανδρίτσα, πέρκα, γλώσσες ή άλλο επιλογής σας) κομμένο σε κομματάκια 4 εκ. 
  • 1/2 κιλό καλαμαράκια ή σουπιά κομμένα σε μικρά κομμάτια 2-3 εκ.
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 500 γρ. ρύζι Arborio για ριζότο ή Καρολίνα 
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες σε μικρά κυβάκια
  • 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 400 γρ. μικρά μαύρα μύδια καθαρισμένα
  • 150 γρ. αρακάς βρασμένος
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τοποθετήστε το βραστό νερό σε ένα ένα πυρίμαχο μπολάκι, προσθέτετε και το σαφράν και το αφήνετε για 10 λ να εμποτιστεί το νερό με το σαφράν. Ρίχνετε σε ένα κατσαρόλι το νερό με το σαφράν, το ζωμό λαχανικών και το κρύο νερό και βράζετε μέχρι να πάρει βράση. Σβήνετε αμέσως τη φωτιά και το διατηρείτε ζεστό πάνω στο μάτι.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνετε σε παρτίδες τα κομμάτια ψαριού να σοταριστούν ανακατεύοντας για 1-2 λ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα τα αλατοπιπερώνετε καλά και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες παρτίδες μέχρι να τελειώσετε όλα τα κομμάτια φιλέτου ψαριών.
  3. Επαναλαμβάνετε επίσης την ίδια διαδικασία με τα καλαμαράκια ή σουπιές μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρώς.
  4. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαριά βάση 28 εκ. και σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 5 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε το σκόρδο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 1-2 λ ακόμα. Ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε, προσθέτετε τις ντομάτες σε κομματάκια και τη πάπρικα και τα αφήνετε για 2 λ ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Ρίχνετε το 1/2 μείγμα ζωμού και σαφράν, δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λ χωρίς να τα ανακατέψετε. Προσθέτετε και το υπόλοιπο μείγμα ζωμού και σαφράν, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λ ακόμα χωρίς να ανακατέψετε καθόλου.
  6. Τοποθετείτε μέσα στο τηγάνι τον αρακά, ανακατεύετε, τα ψάρια, τα καλαμαράκια και τα μύδια, και τα πιέζετε ελαφρώς μέσα στο ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και σιγομαγειρεύετε για 10 λ ακόμα ή μέχρι να βράσει καλά το ρύζι. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και πετάτε τα τυχόν “κλειστά” μύδια. Καλύπτετε το τηγάνι με 2 καθαρές πετσέτες, το αφήνετε στην άκρη για 2 λ να σταθεί και το σερβίρετε αμέσως.

Σημείωση: Mπορείτε να αντικαταστήσετε τα καλαμαράκια και τις σουπιές με 1/2 κιλό μικρά χταποδάκια κομμένα στη μέση ή 1 μικρό χταποδάκι 1/2 κιλού κομμένο σε μικρά κομμάτια. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να τα βράσετε ελαφρώς μέσα σε σκεπασμένη κατσαρολίτσα με πολύ λίγο νεράκι για να βράσουν και μαλακώσουν μέσα στους ζωμούς του. Το ζωμό τον προσθέτετε μετά στο ρύζι.

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Παέγια θαλασσινών

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.