Παέγια με θαλασσινά

Παέγια με θαλασσινά

Μια υπέροχη συνταγή για Παέγια με θαλασσινά. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό ισπανικό πιάτο σε μία συνταγή με πολλά στάδια και συστατικά που θα απογειώσει τη γεύση σας.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό καραβίδες με το κέλυφος
  • 1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες 
  • 1/2 κιλό χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 κιλό καλαμαράκια κομμένα σε φέτες
  • 8-10 μύδια με το κέλυφός τους, καλά πλυμένα με βούρτσα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές (1 πράσινη + 1 κόκκινη) κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 κλωστές ζαφορά (σαφράν)
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 1/2 κιλό ρύζι  Καρολίνα
  • 2 λίτρα ζωμό κότας (2 κύβους)
  • 250 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού (πέρκα ή σφυρίδα ή μπακαλιάρο)  σε κομμάτια [*]
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε σκεύος 40 εκ. για παέγια ή σε τηγάνι αντίστοιχου μεγέθους, ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τις πιπεριές. Όταν μαλακώσουν, βγάλτε τις με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο λάδι σοτάρετε για 3-4 λεπτά το χταπόδι [**] και τα καλαμαράκια.
  2. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζωμό και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά. Σιγοβράστε για 20 λεπτά.
  3. Τρίψτε το σαφράν ανάμεσα στα δάχτυλα να θρυμματιστεί και διαλύστε το σε 1/2 φλιτζάνι βραστό ζωμό. Αδειάστε το στο τηγάνι με τα θαλασσινά, προσθέστε την πάπρικα και τον υπόλοιπο ζωμό και μόλις πάρει βράση, αλατίστε τον και βάλτε και τα υπόλοιπα θαλασσινά.
  4. Μόλις πάρει και πάλι βράση ο ζωμός, πασπαλίστε το ρύζι πάνω από το τηγάνι, να πάει παντού. Βράστε το για 5 λ σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά, βγάλτε προσεκτικά από το τηγάνι τις γαρίδες και τις καραβίδες, τα μύδια και το ψάρι και σιγοβράστε το ρύζι άλλα 10-15 λ, χωρίς να ανακατεύετε, κουνώντας το τηγάνι πού και πού, μέχρι να βράσει και να «πιεί» το ζουμί του. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό.
  5. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με πιπέρι και αλάτι, τοποθετήστε τα θαλασσινά από πάνω και σερβίρετε αμέσως την παέγια.

* Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ψάρι με κοτόπουλο σε κομματάκια.
** Μπορείτε να βράσετε πρώτα το χταπόδι με το ζουμί του και μετά να το σοτάρετε (αφού το σκουπίσετε) και να προσθέσετε το ζωμό του στο ρύζι.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Παέγια με θαλασσινά

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.