Οσομπούκο κοκκινιστό στη γάστρα με βελούδινο πουρέ πατάτας

Οσομπούκο κοκκινιστό στη γάστρα με βελούδινο πουρέ πατάτας

Πεντανόστιμο οσομπούκο που λιώνει στο στόμα σιγοψημένο σε γάστρα μέσα σε πλούσια γευστικότατη σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένο με έναν ανάλαφρο βελούδινο πουρέ. Μια απλή στη παρασκευή της συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα εξαιρετικής γεύσης φαγητό, για το κυρίως γεύμα ή δείπνο σας στο οικογενειακό ή επίσημο τραπέζι σας, που θα φτιάξετε με το πιο νόστιμο μοσχαρίσιο κομμάτι, το μοσχαρίσιο πόδι, με κόκκαλο στη μέση που του δίνει την υπέροχη γεύση του. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1,5 κιλο μοσχάρι οσομπούκο, κομμένες σε μέτριες φέτες
  • 1 φλ. τσαγιού (250ml) λευκό κρασί
  • 400 γρ. ολόκληρα ντοματίνια pommodori, ψιλοκομμένα
  • 2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 300ml ζωμό βοδινού
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
  • Για το πουρέ
  • 1 κιλό πατάτες, ολόκληρες με τη φλούδα τους
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος light 15% λιπαρά ή 200 ml γάλα πλήρες
  • αλάτι, λευκό πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ανάβετε το φούρνο σας να προθερμανθεί στους 160 βαθμούς. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, και σοτάρετε τα κρεμμύδια με τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο, πασπαλισμένα με λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύοντας συχνά για 10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε μπολ.
  2. Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κρέατος, τα αλευρώνετε και τινάζετε το τυχόν περίσσιο αλεύρι. Όταν βγάλετε τα σοταρισμένα λαχανικά από τη κατσαρόλα, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρετε το κρέας για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα.
  3. Μεταφέρετε το κρέας σε γάστρα μαζί με τα σοταρισμένα λαχανικά και τα αφήνετε στην άκρη. Αυξάνετε τη θερμοκρασία στο μάτι με τη κατσαρόλα σε υψηλή, ρίχνετε στη κατσαρόλα το κρασί το βράζετε για περίπου 2 λ “ξύνοντας” με ξύλινη κουτάλα τη βάση της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τυχόν κομματάκια κρέατος.
  4. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια με τους χυμούς τους από τη κονσέρβα, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και το ζωμό κρέατος. Ανακατεύετε, τα αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις και μετά αδειάζετε τη σάλτσα μέσα στη γάστρα με το κρέας και τα λαχανικά. Τα υγρά της σάλτσας θα πρέπει να καλύπτουν το κρέας. Αν όχι, προσθέτετε λίγο επιπλέον βραστό νερό. 
  5. Καλύπτετε τη γάστρα με το καπάκι της και το σιγοβράζετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1:40 ώρα. Μετά ελέγχετε αν έχει υγρά το φαγητό, προσθέτετε αν και όσο απαιτείται ανάλογα με το πόση ώρα θέλει επιπλέον ψήσιμο και επίσης δοκιμάζετε το αλάτι και διορθώνετε. Ξανασκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35-40 λ επιπλέον ή μέχρι να γίνει το κρέας πολύ τρυφερό και πήξει η σάλτσα του. 
  6. Για το πουρέ: Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι για να φύγουν τυχόν χώματα από τη φλούδα τους. Τις ξεπλένετε καλά, τις ρίχνετε, ολόκληρες με τη φλούδα τους, σε κοχλαστό αλατισμένο νερό και τις βράζετε για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να τρυπιούνται πολύ καλά με ένα πιρούνι.
  7. Τις στραγγίζετε τις αφήνετε να χλιαρίνουν για να μπορέσετε να τις πιάσετε και μετά τις ξεφλουδίζετε. Τις ξαναρίχνετε μέσα στη κατσαρόαλ και τις πολτοποιείτε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
  8. Βάζετε τη κατσαρόλα με το πουρέ σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και ενσωματωθεί. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Ρίχνετε πιπέρι, δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλάτι αν απαιτείται. 
  9. Σερβίρετε το πουρέ σε πιάτα και μετά το κρέας με τη σάλτσα του. Γαρνίρετε το φαγητό σας με φύλλα μαϊντανού και καλή σας όρεξη!!!



Sintayes.gr,

Συνταγή: Οσομπούκο κοκκινιστό στη γάστρα με βελούδινο πουρέ πατάτας