Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης και κρέμα φέτας

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης και κρέμα φέτας

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης… οι κεφτέδες που έγιναν ξακουστοί πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και έγιναν πασίγνωστοι τόσο για την απόλυτη νοστιμιά τους όσο και την ευκολία της παρασκευής τους. Οι ντοματοκεφτέδες είναι δημοφιλείς σε όλα τα νησιά του Αιγαίου αλλά ιδιαίτερα στη Σαντορίνη μαζί με τη φάβα της είναι η αντιπροσωπευτική συνταγή τους. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή, του Σαντορινιού Σεφ Αλεξ. Καράση, ίσως για τους πιο νόστιμους ντοματοκεφτέδες που έχετε φάει ποτέ μαζί με μια υπέροχη κρέμα φέτας να τους συνοδεύσετε. Απλά δοκιμάστε τους!

Υλικά συνταγής

  • Για τους ντοματοκεφτέδες:
  • 1 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης ή ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ντομάτες κανονικές ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
  • λίγο θρούμπι και ρίγανη, προαιρετικά
  • 3-10 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες)
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη κρέμα φέτας:
  • 200 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
  • 60 ml φρέσκο γάλα
  • 80 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
  • λίγο πιπέρι και προαιρετικά λίγη πάπρικα ή μοσχοκάρυδο 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τους ντοματοκεφτέδες: Ρίχνετε τα ντοματάκια ή τις ντομάτες σε ένα μπολ τις αλατίζετε, τις ανακατεύετε με κουτάλα και μετά τις αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι. Ακουμπάτε το σουρωτήρι σε μια χοντρή πετσέτα και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά 1 ολόκληρο βράδυ, για να στραγγίξουν καλά οι ντομάτες τους χυμούς τους. 
  2. Στη συνέχεια μεταφέρετε τα ντοματάκια σε ένα μπολ προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χλωρά και ξερά κρεμμυδάκια, το δυόσμο, το βασιλικό, προαιρετικά θρούμπι, ρίγανη και λίγο πιπέρι και τα ανακατεύετε.
  3. Μετά αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, κουταλιά κουταλιά, και ανακατεύετε φροντίζοντας το αλεύρι να είναι τόσο όσο να έχετε ένα μείγμα που να μην είναι πηχτό αλλά να είναι σχεδόν σαν χυλός. Δοκιμάζετε το αλάτι και το πιπέρι και αν απαιτείται προσθέτετε.
  4. Ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίζετε τους κεφτέδες για 3 λ περίπου από τη κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά. Τους σερβίρετε ζεστούς ή και χλιαρούς με κρέμα φέτας την οποία εν τω μεταξύ έχετε φτιάξει και την έχετε βάλει στο ψυγείο να κρυώνει. 
  5. Για τη κρέμα φέτας:  Ζεσταίνετε το γάλα μαζί με το τυρί κρέμα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενωθούν τα δύο υλικά. Βάζετε τη φέτα στο μούλτι, προσθέτετε το μείγμα γάλακτος-τυριού, ρίχνετε λίγο πιπέρι και προαιρετικά λίγη πάπρικα ή μοσχοκάρυδο και τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να έχετε μια λεία και σταθερή κρέμα.

Tips:

  • Οι ντομάτες θα πρέπει να είναι πολύ καλά στραγγισμένες
  • Προσθέστε στο μείγμα λίγο πελτέ που ενισχύει το χρώμα και τη γεύση
  • Επίσης προσθέστε και λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη για έξτρα γεύση

Απολαύστε τους ντοματοκεφτέδες σας με κρέμα φέτας και απογειώστε τη γεύση σας!

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης και κρέμα φέτας