Αναρτήθηκε στις 11/09/2017 σε Κυρίως πιάτα, Λαδερά, Ρύζι - Ριζότο, Συνταγές
Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και τουρλού λαχανικών
Γεμιστά… Ένα αγαπημένο, παραδοσιακό πιάτο για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή για γεμιστά… αλλιώτικα απ” τ΄άλλα μιας και η προσθήκη λαχανικών στη γέμιση οι ζουμερές γεμιστές ντομάτες μας, γίνονται ακόμα πιο αρωματικές και γευστικές!
Υλικά συνταγής
- 12 ώριμες μεγάλες ντομάτες
- 250 γρ. ρύζι (για γεμιστά ή νυχάκι ή Καρολίνα)
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε χοντρά καρέ
- 1 μέτριο κολοκύθι, σε κυβάκια
- 1 μελιτζάνα φλάσκα, σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κέρατο, σε μικρά κυβάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά κυβάκια
- 1/4 φρέσκο δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 1/4 φρέσκο μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Κόβετε από τις ντομάτες ένα “καπάκι” στη πλευρά με το κοτσάνι χωρίς να τις κόψετε μέχρι την άκρη και αποσπαστούν τα καπάκια από τις ντομάτες. Με ένα κουτάλι αδειάζετε σε ένα μπολ το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος μέσα στη ντομάτα πάχους 1 εκ. περίπου.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζετε το ρύζι, το κρεμμύδι, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, τις πιπεριές, τα μυρωδικά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύετε με κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
- Γεμίζετε με τη γέμιση τις ντομάτες αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. από το χείλος, τις σκεπάζετε με το “καπάκι” τους και τις τοποθετείτε σε ένα ταψί το οποίο να τις χωράει ακριβώς. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη σάρκα με 1 κ.γ. ζάχαρη και με 100 ml νερό, μέχρι να πολτοποιηθούν πολύ καλά.
- Περιχύνετε με τον ντοματοπολτό τις γεμισμένες ντομάτες μέσα στο ταψί, από πάνω ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ψήνετε τα γεμιστά σας για 1 ώρα περίπου, ή μέχρι να μελώσει η γέμιση και να ροδίσουν οι ντομάτες ομοιόμορφα.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις 6 από τις δώδεκα ντομάτες με πιπεριές χρώματος αρεσκείας σας. Σε αυτή τη περίπτωση θα καθαρίσετε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και πριν τις γεμίσετε θα τις τρυπήσετε σε μερικά σημεία περιμετρικά με την άκρη ενός κοφτερού μαχαιριού. Επίσης θα προσθέσετε επιπλέον του χυμού ντομάτας από τις 6 ντομάτες και 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα στο μούλτι, καθώς επίσης και 1/2 φλ. νερό.
Πηγή
11/09/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και τουρλού λαχανικών