Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι

Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι

Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι. Μια συνταγή για ένα υπέροχο, χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο για όλη την οικογένεια για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 12 ντομάτες ώριμες [*]
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
  • 1 ½ ποτήρι του νερού πλιγούρι
  • 100 ml χυμό ντομάτας
  • 4-5 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 3 κ.σ. κουκουνάρια
  • 7 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (1 + 1/2 χωριστά)
  • αλάτι πιπέρι 
  • 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά τις ντομάτες. Με ένα μυτερό μαχαίρι κόβετε το καπάκι της ντομάτας φροντίζοντας να μη το κόψετε σε όλη την επιφάνεια περιμετρικά και αποχωριστεί από τις ντομάτες. Αδειάστε τις ντομάτες προσεκτικά και καλά από  τη ψίχα τους. Βάζετε τη ψίχα σε ένα μπολ και μετά τη ψιλοκόβετε. 
  2. Τοποθετείτε τις άδειες ντομάτες μέσα σε ένα ταψί που να τις χωράει σχεδόν ακριβώς. Ανοίγετε το καπάκι και μέσα σε κάθε μια ντομάτα ρίχνετε 1 πρέζα αλάτι και 1/2 κ.γ. ζάχαρη.
  3. Σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι ρίχνετε το 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρετε το κολοκυθάκι και τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, ανακατεύετε για 1/2 λ, προσθέτετε το πλιγούρι, που έχετε πλύνει καλά με κρύο νερό, και ανακατεύετε καλά.
  4.  Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ντοματοχυμό, το υπόλοιπο 1 κ.γ. ζάχαρη και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Εάν έχουν σωθεί τα υγρά στο τηγάνι,  προσθέτετε λίγο νερό για να έχετε μια γέμιση αρκετά υδαρή. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, ανακατεύετε και αποσύρετε τη γέμιση από τη φωτιά.
  5. Με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζετε τις ντομάτες αφήνοντας κενό τουλάχιστον 1 1/2 εκ. από τη κορυφή και καπακώνετε τις ντομάτες. Αν σας έχει περισσέψει γέμιση τη ρίχνετε ανάμεσα στις ντομάτες.
  6. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες, τις αλατίζετε και τις τοποθετείτε μέσα στο ταψί στα κενά ανάμεσα στις ντομάτες. Ρίχνετε στο ταψί 1 φλ. τσαγιού νερό και περιχύνετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Προαιρετικά πασπαλίστε τες με λίγη γαλέτα.
  7. Ψήνετε για 1 ώρα στους 170 βαθμούς. Ελέγχετε αν είναι καλά ψημένες και αν δεν είναι τις ψήνετε για 15-20 λ επιπλέον. Τις βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν για  1/2 ώρα ώστε να χλυαρίνουν. Μπορείτε να φάτε τις γεμιστές ντομάτες σας χλιαρές ή να τις αφήσετε να κρυώσουν πιο πολύ ή και την επόμενη ημέρα που θα είναι ακόμα καλύτερες. Τις σερβίρετε συνοδεύοντάς τες με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

[*] Προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μισές ντομάτες με πιπεριές.

Σημείωση: Μπορείτε να βάλετε στη γέμιση 1 μελιτζάνα και 1 πιπεριά κομμένα σε μικρά κυβάκια. Προσωπικά δεν τις βάζω για να υπάρχει έντονη η γεύση της ντομάτας με να μην υπερισχύουν οι άλλες μυρωδιές. 

Πασπαλίστε, προαιρετικά, τις ντομάτες σας με λίγη γαλέτα. 

οιοιοι

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.