Ντομάτες γεμιστές με τυριά και μυρωδικά

Ντομάτες γεμιστές με τυριά και μυρωδικά

Ντομάτες γεμιστές με τυριά και μυρωδικά. Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο ορεκτικό ή συνοδευτικό με το κυρίως γεύμα ή δείπνο σας.

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλες ώριμες, σφιχτές ντομάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 8 ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στα 4
  • 2-3 κ.σ. αρωματικά ανάμεικτα [ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, άνηθο, μαϊντανό]
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη ψίχα ψωμιού 2 ημερών 
  • πιπέρι [λίγο αλάτι λόγω των τυριών αν απαιτείται]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τις ντομάτες και κόβετε το καπάκι τους. Με ένα κουτάλι, αδειάζετε προσεκτικά τη ψίχα τους, αφαιρείτε τους σπόρους, τις κόβετε σε μικρά κομματάκια και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 10-12 λ. 
  3. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε τη κάπαρη, τα αρωματικά, τη τριμμένη ψίχα ψωμιού, τα τυριά, τις ελιές, πιπέρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Δοκιμάζετε και, αν απαιτείτε, ρίχνετε και λίγο αλάτι και ανακατεύετε.
  4. Γεμίζετε με το μείγμα τις ντομάτες και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Τις τοποθετείτε σε μικρό λαδωμένο με 1 κ.σ. λάδι ταψάκι και τις ραντίζετε με τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σκεπάζετε καλά το ταψάκι με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 20 λ.
  5. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Εναλλακτικά τυλίγετε τις γεμιστές ντομάτες σε λαδόκολα την οποία δένετε με σπάγκο και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λ. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ντομάτες γεμιστές με τυριά και μυρωδικά