Αναρτήθηκε στις 07/03/2017 σε Κυρίως πιάτα, Λαδερά, Νηστίσιμα, Όσπρια, Συνταγές
Ντομάτες γεμιστές με κους κους
Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο, χορταστικό και υγιεινό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Μια εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα καλό πλούσιο από μεσογειακές μυρωδιές και γεύσεις γεύμα ή δείπνο, με τη προσθήκη φέτας για περισσότερη γεύση ή και χωρίς αν νηστεύετε. Στη νηστίσιμη εκδοχή αντικαταστήστε τη φέτα και τη παρμεζάνα με βρασμένα ρεβίθια.
Υλικά συνταγής
- 4 αρκετά μεγάλες ή 6 μέτριες ώριμες ντομάτες
- 1 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή κότας
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο σπανάκι
- 200 γρ. κους κους
- 4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
- 3/4 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα + επιπλέον για γαρνίρισμα
- 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 3 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη [*]
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
- 1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- φρέσκα φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένετε τις ντομάτες, παίρνετε μια μια και κόβετε το καπάκι τους οριζόντια, όχι μέχρι το τέλος και αφαιρείτε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους, αφήνοντας άθιχτα τα τοιχώματα περιμετρικά. Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ το εσωτερικό από τις ντομάτες, το τρίβετε και το χρησιμοποιείτε σε μελλοντικές συνταγές σας ή σε ντοματοσαλάτα.
- Τοποθετείτε τις “άδειες” ντομάτες σε ένα λαδωμένο τετράγωνο ταψάκι 22 εκ. αν είναι 4 ή σε μακρόστενο διαστάσεων 20×30 εκ. περίπου αν είναι περισσότερες και τις πασπαλίζετε με αλάτι.
- Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το κους κους, το ζωμό λαχανικών και 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και τα μαγειρεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε (αν τη προτιμήσετε) τη τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε με ένα πιρούνι να αφρατέψει το μείγμα. Αν δεν προτιμήσετε τη παρμεζάνα αλατίστε ελαφρώς το κους κους και ανακατεύετε μετά με το πιρούνι.
- Σε ένα μεγάλο ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λ ή μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σπανάκι, το χυμό λεμονιού, το κρεμμύδι σε σκόνη, τη ρίγανη, το βασιλικό, μια πρέζα αλάτι και τις νιφάδες κόκκινου καυτερού πιπεριού και τα μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ ή μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το κους κους και τη φέτα και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ισομερώς. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μείγμα κους κους, κλείνετε το καπάκι τους, τις ραντίζετε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, ρίχνετε στο ταψί 1/3 φλ. ζεστό νερό και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
- Τις σερβίρετε ζεστές γαρνιρισμένες, προαιρετικά, με επιπλέον τυρί φέτα και φρέσκο βασιλικό.
[*] Αν προτιμήσετε ξερό κρεμμύδι αντί για σκόνη, θα βάλετε 3 κοφτές κ.σ. τριμμένο στο τρίφτη κρεμμύδι το οποίο θα σοτάρετε μαζί με το σκόρδο.
Σημείωση: Η αρχική συνταγή προτείνει προαιρετικά να βάλετε στο μείγμα 1 φλ. τσαγιού βρασμένα ρεβίθια. Σε περίπτωση που θέλετε τη νηστίσιμη εκδοχή, προσθέστε τα ρεβίθια και αφαιρέστε τα τυριά.
07/03/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ντομάτες γεμιστές με κους κους