Ντολμάδες με αμπελόφυλλα και κιμά, αυγολέμονο

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα και κιμά, αυγολέμονο

Ντολμάδες με αμπελόφυλα γεμιστά με κιμά αβγολέμονο. Ένα παραδοσιακό νοστιμότατο ελληνικό φαγητό, που μπορείτε να το απολαύσετε ως σνάκ με γιαούρτι, ή ως κυρίως γεύμα με αυγολέμονο και πατάτες τηγανιτές.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (1/2 κιλό μοσχαρίσιο και 1/2 κιλό χοιρινό)
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ζωμό από χωριάτικο κοτόπουλο [ή κύβο κοτόπουλου]
  • 1 φλ. τσαγιού (250 ml) ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 500 γραμμάρια φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 50 γραμμάρια βούτυρο 

Για το αυγολέμονο:

  • 3 κρόκους αυγών
  • 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού (750 ml) ζουμί από τα ντολμαδάκια
  • 1 κύβο κότας
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο και τον ζωμό, σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Βάζουμε λίγο από το μείγμα σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.
  3. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα προσεκτικά, χωρίς κενά μεταξύ τους. Ρίχνουμε τον ζωμό του κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για όση ώρα βράζουν.
  4. Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
    Έπειτα προσθέτουμε το ζουμί από τα ντολμαδάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.
  5. Κατόπιν ρίχνουμε τον κύβο κότας, το κορν-φλάουρ. Περιμένουμε να πήξει και στο τέλος ρίχνουμε το εβαπορέ και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το αυγολέμονο και σερβίρουμε.

 

  



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ντολμάδες με αμπελόφυλλα και κιμά, αυγολέμονο