Ντολμαδάκια με τυριά και μυρωδικά στο φούρνο

Ντολμαδάκια με τυριά και μυρωδικά στο φούρνο

Πεντανόστιμα λαχταριστά ντολμαδάκια, γεμιστά με τυριά και μυρωδικά στο φούρνο. Μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου για λαχταριστά ντολμαδάκια, ένα πρωτότυπο μεζέ, που ναι μεν θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 30 λ από το χρόνο σας για τη παρασκευή τους αλλά να είστε σίγουροι ότι θα αποζημιωθείτε από την υπέροχη γεύση τους και θα εντυπωσιάσουν με τη νοστιμιά τους όσους τα δοκιμάσουν. 

Υλικά συνταγής

  • Για τα αμπελόφυλλα 
  • 70 αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 80 ml χυμός λεμονιού
  • 1 φλούδα από λεμόνι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη γέμιση
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 σπαράγγια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 250 γρ. ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο ή άλλο, τριμμένα
  • 6 κλωνάρια δυόσμου, χοντροκομμένα
  • 3 κλωνάρια θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φιστίκι κελυφωτό, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα αμπελόφυλλα: Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λ. Προσθέτετε το χυμό και τη φλούδα λεμονιού, τα αμπελόφυλλα, 500 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
  2. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα βράζετε για 25-30 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα, αλλά όχι να λιώσουν. Τα σουρώνετε και ρίχνετε τα υγρά σε κατσαρόλι. Αφήνετε τα φύλλα να κρυώσουν και, εν τω μεταξύ, βράζετε τα υγρά τους σε μέτρια φωτιά για 8-10 λ μέχρι να δέσουν ελαφρώς.
  3. Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και τα σπαράγγια με αλατοπίπερο για 3-4 λ. Μετά αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν τα λαχανικά.
  4. Σε μπολ ανακατεύετε τα τυριά, το ξύσμα, το δυόσμο, το θυμάρι, τα φιστίκια και τις σταφίδες. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα σπαράγγια τα ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και ανάλογα προσθέτετε.
  5. Διαλέγετε τα σκληρά αμπελόφυλλα και τα στρώνετε σε ένα μεγάλο ταψί (πρέπει τα ντολμαδάκια να χωράνε σε μία σειρά, αλλιώς τα ψήνετε σε δύο ταψιά), φροντίζοντας να κρατήσετε 5-6 αμπελόφυλλα, για να σκεπάσετε τα ντολμαδάκια. Ανοίγετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, βάζετε στο κέντρο 1-2 κ.γ. γέμιση και τα τυλίγετε σε ντολμαδάκια.
  6. Τα τοποθετείτε στο ταψί κυκλικά, το ένα δίπλα στο άλλο και από πάνω τα σκεπάζετε με τα αμπελόφυλλα που κρατήσατε στην άκρη. Ρίχνετε στο ταψί τα υγρά από το βράσιμο των φύλλων και τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 160°C φούρνο για 10-12 λ ή μέχρι να ζεσταθούν και λιώσουν ελαφρώς τα τυριά.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ντολμαδάκια με τυριά και μυρωδικά στο φούρνο

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page