Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Ένα νοστιμότατο έδεσμα … Μια συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί που παρά την απλότητά της θα ενθουσιάσουν όσους τα φάνε. Απλά δοκιμάστε τα!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τα ντολμαδάκια:
  • 1/4 κιλού (250 γρ.) αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 πακέτο μικρό κουκουνάρια
  • 3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1-2 κ.σ. αποξηραμένο (προαιρετικά)
  • 1½-2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το βράσιμο:
  • 1 κύβο κότας 
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα ντολμαδάκια: Αν έχετε φρέσκα αμπελόφυλλα, α ζεματάτε για 3 λ σε κοχλαστό, ελαφρώς αλατισμένο νερό και μετά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Στη συνέχεια τα βάζετε προσεκτικά σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν. Αν έχετε αμπελόφυλλα σε κονσέρβα, τα βγάζετε, τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδα και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, τα ξερά κρεμμύδια μαζί με τα κρεμμυδάκια  μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε και το ρύζι και σοτάρετε για 1 λ ακόμα ανακατεύοντας να γυαλίσει καλά το ρύζι. 
  3. Προσθέτετε το ζεστό νερό, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο (προαιρετικά) τα κουκουνάρια, αλατοπιπερώνετε  και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το νερό. Τα αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν μισοκρυώσει το μείγμα, βάζετε σε κάθε φύλλο μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνετε τις δύο άκρες και το τυλίγετε σφιχτά. 
  4. Για το βράσιμο: Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε κατσαρόλα, σε κύκλους το ένα δίπλα στο άλλο “κολλητά”. Προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει το κύβο κότας  και λίγο αλάτι. 
  5. Τοποθετείτε ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 45-50 λ περίπου. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν απαιτείται επιπλέον νερό και συμπληρώνετε.

filename_img



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.