Μπούτια κοτόπουλου παναρισμένα, με σάλτσα κρεμμυδιού και ρύζι

Μπούτια κοτόπουλου παναρισμένα, με σάλτσα κρεμμυδιού και ρύζι

Πεντανόστιμα μπούτια κοτόπουλου παναρισμένα μαγειρεμένα σε σάλτσα κρεμμυδιού. Συνοδέψτε τα με ρύζι πιλάφι επιλογής σας και απολαύστε ένα νόστιμο, υγιεινό και εύκολο φαγητό στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή συνταγή (από εδώ) για ένα πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας.

Υλικά συνταγής

  • 6 μπούτια κοτόπουλου (μόνο το επάνω μέρος όχι τους μηρούς), με το κόκκαλο και τη πέτσα τους
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (και λίγο περισσότερο αν απαιτηθεί)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 1 μεγάλου λεμονιού το ξύσμα και το χυμό
  • ρύζι πιλάφι για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, κατά προτίμηση που να μεταφέρετε και στο φούρνο, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.  
  2. Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια κοτόπουλου και τα αλευρώνετε καλά και από τις δύο πλευρές. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι σοτάρετε τα μπούτια αρχικά με τη πέτσα προς τα κάτω για περίπου 3-4 λ ή μέχρι η πέτσα τους να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Περιστασιακά κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος ανακινείτε το τηγάνι να μετακινούνται τα μπούτια.  
  3. Στη συνέχεια τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2 λ ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ με μια τσιμπίδα και τα αφήνετε στην άκρη σκεπασμένα μέχρι να τα χρειαστείτε.
  4. Στο ίδιο τηγάνι με το ζεστό λάδι (αν το λάδι δεν είναι αρκετό προσθέτετε λίγο ακόμα και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά) προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 3 λ.
  5. Μετά προσθέτετε το κρασί, ανακατεύετε, το αφήνετε για 1-2 λ να “αναπνεύσει” και να μειωθεί και προσθέτετε το ζωμό κότας μαζί με το μισό ξύσμα και το μισό χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο.
  6. Ανακατεύετε διαρκώς για 1-1,5 λ και μετά ξαναβάζετε τα μπούτια κοτόπουλου στο τηγάνι με τη πέτσα τους προς τα επάνω. Οι ζωμοί δεν πρέπει να καλύπτουν τα μπούτια αλλά να φτάνουν μέχρι τη μέση τους. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αν μπαίνει στο φούρνο το σκεπάζετε με το καπάκι του και το βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο.
  7. Αν δεν έχετε μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μικρή γάστρα, πάντα τα μπούτια με τη πέτσα προς τα επάνω, τη σκεπάζετε και τη βάζετε στο φούρνο. Διαφορετικά τα μεταφέρετε σε πυρέξ και τα καλύπτετε με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο.
  8. Τα ψήνετε σκεπασμένο στο φούρνο για 20 λ. Μετά τα ξεσκεπάζετε με ένα κουτάλι τα περιχύνετε με τη σάλτσα τους να υγρανθεί η επιφάνειά τους. Τα ξανασκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ ανάλογα πόσο ψημένα ήταν και πόσο χρώμα είχαν πάρει την ώρα που τα ξεσκεπάσατε για να περιχύσετε με τη σάλτσα τους. 
  9. Εν τω μεταξύ έχετε φτιάξει το πιλάφι σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμο, πριν το σερβίρετε το περιχύνετε με τον υπόλοιπο μισό χυμό λεμονιού και το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μισό ξύσμα λεμονιού. Το ανακατεύετε και το σερβίρετε ζεστό μαζί με το κοτόπουλο και τη σάλτσα του. Καλή σας όρεξη!

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπούτια κοτόπουλου παναρισμένα, με σάλτσα κρεμμυδιού και ρύζι

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page