Μπουτάκια κοτόπουλου ζουμερά και μυρωδάτα στο φούρνο

Μπουτάκια κοτόπουλου, ζουμερά εσωτερικά, τραγανά εξωτερικά με μια ωραία χρυσαφένια κρούστα, μαριναρισμένα με υπέροχα μυρωδικά που θα απογειώσουν τη γεύση

Μπουτάκια κοτόπουλου ζουμερά και μυρωδάτα στο φούρνο

Μπουτάκια κοτόπουλου ζουμερά και μυρωδάτα στο φούρνο

Μπουτάκια κοτόπουλου, ζουμερά εσωτερικά, τραγανά εξωτερικά με μια ωραία χρυσαφένια κρούστα, μαριναρισμένα με υπέροχα μυρωδικά που θα απογειώσουν τη γεύση τους. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο και εύκολο φαγητό, με λίγα υλικά, χρησιμοποιώντας ένα μόνο τηγάνι, αν έχετε τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο ή με 2 σκεύη αν χρειαστείτε και ένα πυρέξ για το φούρνο. Σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε με συνοδευτικό επιλογής σας για να απολαύστε το τέλειο γεύμα ή δείπνο!

Υλικά συνταγής

  • 6 μπούτια κοτόπουλου (το επάνω μέρος μόνο) χωρίς κόκκαλο και πέτσα (ή με πέτσα αν προτιμάτε)
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 1 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή κόκκους 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο ή 1/2 κ.γ. καγιέν
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. βασιλικό ή μαϊντανό αποξηραμένο  
  • 1 κοφτή κ.σ. βούτυρο
  • ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Σε ένα ρηχό μπολ μεσαίου μεγέθους ρίχνετε τις 4 κ.σ. από το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι επιλογής σας, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού, τη πάπρικα, το ζωμό κοτόπουλου και τα αποξηραμένα μυρωδικά και τα αναμιγνύετε καλά χτυπώντας τα με σύρμα.
  2. Βάζετε τα μπούτια κοτόπουλου στο μπολ με τη μαρινάδα και τα ανακατεύετε να καλυφθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές από τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείου για τουλάχιστον 20 λ.
  3. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (κατά προτίμηση να μπαίνει και στο φούρνο) ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια φωτιά, τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη 1 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτετε τα μπουτάκια με όση μαρινάδα έχει απομείνει στο μπολ και τα σοτάρετε για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να κάνουν μια τραγανή κρούστα και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 
  4. Αν έχετε τηγάνι που μπαίνει σε φούρνο μεταφέρετε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο. Αν όχι, μεταφέρετε τα μπούτια με τους χυμούς τους σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς και το οποίο ήδη έχετε ζεστάνει καλά μέσα στο φούρνο που προθερμάνατε, και τα ψήνετε για 15-20 λ περίπου ανάλογα με το μέγεθός τους. 
  5. Μην τα παραψήσετε γιατί θα χάσουν τους χυμούς τους. Το κοτόπουλο θα είναι έτοιμο όταν η εσωτερική θερμοκρασία του στο κέντρο του θα έχει φτάσει στους 74º κελσίου, ή όταν ελέγξετε το κέντρο του με μαχαιράκι θα είναι καθαρό χωρίς καθόλου ροζ χρώμα.
  6. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα γαρνίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, νιφάδες κόκκινες πιπεριάς και φέτες λεμονιού και τα σερβίρετε με συνοδευτικό επιλογής σας όπως πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ρύζι πιλάφι. Καλή σας απόλαυση!

Tip: Στη συνταγή προτείνεται να ψηθεί το κοτόπουλο γρήγορα σε υψηλή θερμοκρασία γιατί αυτό είναι το μυστικό να πετύχουμε στα μπουτάκια ένα ψήσιμο με υπέροχες, τραγανές, καραμελοποιημένες άκρες, ενώ συγχρόνως να διατηρηθούν εξαιρετικά ζουμερά στο εσωτερικό τους. 

09/12/2022

www.sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου ζουμερά και μυρωδάτα στο φούρνο

  Tags: κοτόπουλο κυρίως πιάτα μπούτια κοτόπουλου πουλερικά συνταγές φούρνου

Rating
( No ratings yet )
Συνταγές της μαμάς - Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
Αφήστε μια απάντηση

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: