Μπουτάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με πιπεριές και μανιτάρια

Μπουτάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με πιπεριές και μανιτάρια

Πεντανόστιμα, τρυφερά μπουτάκια κοτόπουλου σε λαχταριστή πλούσια σάλτσα ντομάτας με μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια και μυρωδάτα βότανα, φρέσκα ή αποξηραμένα! Υλικά που θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολίσει όταν το μαγειρεύετε και θα απογειώσει την γεύση σας όταν το γευτείτε. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα αγαπημένο μικρών και μεγάλων πουλερικό, το κοτόπουλο, σερβιρισμένο με συνοδευτικό επιλογής σας, όπως ζυμαρικό, ρύζι πιλάφι ή πουρέ. Ένα ιδανικό χορταστικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι! Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 6 μπούτια κοτόπουλου (το επάνω μέρος), με το κόκκαλο και την πέτσα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο πρώτα στη μέση και μετά σε φέτες 0,6 εκ. περίπου
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη κάθετα σε φέτες 0,6 εκ. περίπου
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη κάθετα σε φέτες 0,6 εκ. περίπου
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 230 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες 0,6 εκ. περίπου
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινες πιπεριάς
  • 3/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 750 γρ.  “Ψιλοκομμένες Τομάτες” ή “Τριμμένες Τομάτες” 
  • φρέσκος μαϊντανός “ψιλοκομμένος” μόνο τα φύλλα του ή τριμμένο τυρί για ζυμαρικά, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια κοτόπουλου και από 2 πλευρές και μετά τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα μπουτάκια πρώτα με την πέτσα στη βάση της κατσαρόλας, περίπου 3-4 λ από την κάθε πλευρά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  2. Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα ρίχνετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 2-3 λ ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα κρεμμύδια. Μετά προσθέτετε τα μανιτάρια, συνεχίζετε το σοτάρισμα για περίπου 2 λ και ρίχνετε τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και τις νιφάδες πιπεριού. 
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί και το αφήνετε για περίπου 3 λ να μειωθεί ελαφρώς, “ξύνοντας” με ξύλινη κουτάλα την βάση της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τυχόν κολλημένα ροδισμένα κομμάτια. Μετά ρίχνετε και τις ντομάτες και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  4. Αδειάζετε σε μια γάστρα το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τη σάλτσα ντομάτας λαχανικών. Προσθέτετε στο ταψί και τα σοταρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα του προς τα επάνω και τα ψήνετε για 45 λ. Μετά ξεσκεπάζετε τη γάστρα, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  5. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με πουρέ πατάτες ή πολέντα πασπαλισμένα με ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού με ζυμαρικά επιλογής σας πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί επιλογής σας. Καλή σας απόλαυση!



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπουτάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με πιπεριές και μανιτάρια