Mπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα Coq au vin (Κοκ ο βεν)

Mπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα Coq au vin (Κοκ ο βεν)

Μπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα “Coq au vin”. Ένα εξαιρετικό Γαλλικό πιάτο, συγκεκριμένα από τη Βουργουνδία, γνωστό ως  κοκο-βεν α λά μπουργκινιόν (Coq-au-vin a la bourguignon). Ένα πιάτο που σερβίρεται σε πολλές τοπικές παραλλαγές, με διαφορετικά κρασιά (κόκκινα ή λευκά) και με μικρές διαφορές στα υλικά αλλά και στη μέθοδο παρασκευής. Συνοδεύεται πάντα με καρότα, κρεμμύδια, μανιτάρια και μπέικον και ακολουθούν μια μεθοδολογία διαφορετική ανάλογα με τη συνταγή. Εδώ σας δίνουμε τη πιο απλή συνταγή (τη βρήκαμε εδώ) για ένα υπέροχο κοτόπουλο Coq au vin στο φούρνο. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στα δύο (μηρούς και πόδια) 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 16 κρεμμύδια εσαλότ ή στιφάδου (ή 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένο το κάθε ένα στα 8)
  • 2 μεγάλα κοτσάνια σέλερι ή σέλινο, χοντροκομμένα
  • 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες ολόκληρες
  • 220 γρ. καπνιστό μπέικον ολόκληρο (όχι σε φέτες), κομμένο σε κύβους 0,5 εκ.
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι πιπέρι 
  • 250 ml ζωμό κότας 
  • 300 ml κόκκινο κρασί Αγιωργίτικο ή άλλο επιλογής σας
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα, μεσαίου μεγέθους, κομμένα στη μέση
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ που να χωράει το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το 1/3 του ελαιόλαδου, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις κάψει καλά το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε, σε παρτίδες, για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και θωρακιστούν εξωτερικά. Τα μεταφέρετε, με τσιμπίδα, στο πυρέξ.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε άλλο 1/3 του ελαιόλαδου και τη 1 κ.σ. βούτυρο και τα αφήνετε να κάψουν. Ρίχνετε όλα τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα καρότα και τα σκόρδα, τα πασπαλίζετε με 1 πρέζα αλάτι και τα σοτάρετε για 5-6 λ περίπου, γυρίζοντάς τα απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε στο πυρέξ και τα τοποθετείτε ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο, σοτάρετε καλά τα μανιτάρια και τα αφήνετε σε μπολ σκεπασμένο στην άκρη. 
  5. Καθαρίζετε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας, το ξαναβάζετε στη φωτιά και αφήνετε να κάψει χωρίς λιπαντική ουσία. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε τα κομμάτια καπνιστού μπέικον και τα σοτάρετε για 5-6 λ μέχρι να φύγει το πολύ λίπος και να ξεροψηθούν. Τα μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για 3 λ και μετά τα βάζετε στο πυρέξ ανάμεσα στα λαχανικά.
  6. Πασπαλίζετε το φαγητό με το υπόλοιπο 1/3 του ελαιόλαδου, προσθέτετε στο πυρέξ και το φύλλο δάφνης και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Σε ένα μπολ το ζωμό κοτόπουλου και το κρασί, προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε να διαλυθεί ο πελτές. Μετά τα 30 λ ψησίματος, ρίχνετε το υγρό μείγμα μέσα στο ταψί με το κοτόπουλο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ. 
  7. Στη συνέχεια, μετά τα 20 λ, προσθέτετε στο πυρέξ τα σοταρισμένα μανιτάρια και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λ ακόμα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρετε ζεστό με πουρέ ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Mπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα Coq au vin (Κοκ ο βεν)

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.