Μπιφτέκια αφράτα με υπέροχη σάλτσα μανιταριών

Μπιφτέκια αφράτα με υπέροχη σάλτσα μανιταριών

Πεντανόστιμα, αφράτα μπιφτέκια στο φούρνο περιχυμένα με σάλτσα μανιταριών. Συνοδέψτε τα με πουρέ πατάτας, ή ζυμαρικό επιλογή σας ή πιλάφι και απολαύστε το τέλειο πιάτο σε όλες τις περιστάσεις. Μια συνταγή για ένα φαγητό που θα σας ενθουσιάσει με την εξαιρετική γεύση του!

Υλικά συνταγής

  • Για τα μπιφτέκια
  • 500 γρ κιμάς από ελιά μοσχαρίσια (1 φορά περασμένος) 
  • 120 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο (κατά προτίμηση σταρένιο) ψωμί, μουλιασμένο σε νερό, στυμμένο και τριμμένο
  • 1 μικρό αυγό
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο ή πολτοποιημένο στο μούλτι
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο + 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 40-50 γρ. ψιλο-τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα της γκριλιέρας
  • Για τη σάλτσα μανιταριών
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες 
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 3 φλ. τσαγιού (700ml) ζωμός βοδινού
  • 1 κ.σ. Worcestershire sauce
  • αλάτι πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Στη συνέχεια τα πλάθετε σε μπιφτέκια πάχους 2 εκ. περίπου για να ψηθούν ομοιόμορφα μέχρι το κέντρο τους. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα, τα σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο για 1½-2 ώρες περίπου να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις.
  2. Βάζετε ένα σχαροτήγανο (γκριλιέρα) να κάψει καλά για 3 λ και μετά την αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε σε παρτίδες τα μπιφτέκια και τα γυρνάτε κάθε 1½ λ ή μέχρι να κάνουν στην επιφάνειά τους μια καλή κρούστα με γραμμώσεις για να “ξεκολλήσουν” καλά από τη γκριλιέρα χωρίς να διαλυθούν. Θα τα γυρίσετε για 4-5 φορές συνολικά ή )ανάλογα με το πάχος τους) μέχρι να ψηθούν καλά μέχρι το κέντρο τους. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά.
  3. Για τη σάλτσα μανιταριών: Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια σε φέτες μαζί με το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για 3 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα μελί-καφέ χρώμα και μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα με μια τρυπητή κουτάλα. 
  4. Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με αυγοδάρτη για τουλάχιστον 2 λ (όχι λιγότερο από 2 λ για να φτιάξετε το τέλειο “Roux” που θα πυκνώσει τη σάλτσα σας χωρίς να γευτείτε ωμό αλεύρι.
  5. Στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά και αργά το ζωμό βοδινού, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθεί το μείγμα αλευριού και έχετε μια λεία κρέμα. Ρίχνετε στη κατσαρόλα τη  Worcestershire sauce, αλάτι, πιπέρι και τα έτοιμα μπιφτέκια, ανακινείτε τη κατσαρόλα να ανακατευτούν και τα μαγειρεύετε όλα μαζί για 8-10 λ. 
  6. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αν πυκνώσει πολύ η σάλτσα προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό βοδινού ή ζεστό νερό. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σας πασπαλισμένα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό μαζί με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή πουρέ πατάτας, ή με ρύζι πιλάφι, ή με πατάτες τηγανιτές ή με ζυμαρικό επιλογής σας πασπαλισμένο με τριμμένο τυρί. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπιφτέκια αφράτα με υπέροχη σάλτσα μανιταριών

 

Ένα Σχόλιο

  1. Ευχαριστώ 🙂

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.