Μπακλαβάς με φιστίκι αμύγδαλο και σιρόπι πορτοκαλιού

Μπακλαβάς με φιστίκι αμύγδαλο και σιρόπι πορτοκαλιού

Λαχταριστός, νοστιμότατος μπακλαβάς φιστίκι Αιγίνης και αμύγδαλο, περιχυμένος με ένα φίνο, μυρωδάτο σιρόπι πορτοκαλιού! Μια συνταγή για έναν πλούσιο σε γεύση μπακλαβά που θα σας μείνει αξέχαστος. Δοκιμάστε τον!

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο
  • 10 φύλλα κρούστας (1 πακέτο 450 γρ.)
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • Για την γέμιση
  • 350 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, χοντροαλεσμένη στον πολυκόφτη
  • 150 γρ. λευκά αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα στον πολυκόφτη
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • Για το σιρόπι
  • 550 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 500 ml νερό
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το φύλλο: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα κατσαρόλι, λιώνετε το βούτυρο πολύ καλά, σε μέτρια φωτιά. Αλείφετε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο ένα ταψί 30×40 εκ. Απλώνετε μέσα στο ταψί τα πρώτα 4 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο και κόβετε τις άκρες που προεξέχουν.
  2. Για την γέμιση: Σε ένα βαθύ μπόλ ρίχνετε όλα τα υλικά για την γέμιση και τα ανακατεύετε καλά. Σκορπίζετε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση πάνω από τα 4 βουτυρωμένα φύλλα στο ταψί. Καλύπτετε τη γέμιση με άλλα 3 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένα και κόβετε τις άκρες που προεξέχουν.
  3. Από πάνω μοιράζετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο και κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού. Περιχύνετε την επιφάνεια με όσο βούτυρο έχει μείνει, καλύπτετε το ταψί με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 10 λ να κρυώσει το βούτυρο.
  4. Μετά το βγάζετε από το ψυγείο, αφαιρείτε τη μεμβράνη και κόβετε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λ ή μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνειά του.
  5. Για το σιρόπι: Λίγο πριν βγάζετε τον μπακλαβά από τον φούρνο ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το νερό και ανακατεύτε για λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη.
  6. Σταματάτε το ανακάτεμα και βράζετε το σιρόπι σας σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λ ή μέχρι να “δέσει”. Μετά ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το αποσύρετε από τη φωτιά. Είστε σίγουροι ότι »έδεσε” αν ρίξετε στο νύχι σας μια σταγόνα από το σιρόπι θα πρέπει να “σταθεί” και να μην πέσει.
  7. Ξεφουρνίζετε τον μπακλαβά και όπως είναι ζεστός τον περιχύνετε αμέσως ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι. Τον αφήνετε στην άκρη για τουλάχιστον 3 ώρες να απορροφήσει τελείως το σιρόπι και να κρυώσει και μετά τον σερβίρετε. 

Μια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου από Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακλαβάς με φιστίκι αμύγδαλο και σιρόπι πορτοκαλιού