Μπακαλιάρος τσιλαδιά

Μπακαλιάρος τσιλαδιά

Μπακαλιάρος “τσιλαδιά”. Μια κλασική συνταγή από τη Μεσσηνία, για ένα υπέροχο κοκκινιστό μπακαλιάρο.. σκέτη λιγούρα… που θα τον απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας και θα σας μείνει αξέχαστος για την φανταστική γεύση του. Δοκιμάστε τον!

Υλικά συνταγής

  • 1 μπακαλιάρο φιλέτο, ξαλμυρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 1 συσκευασία (400 γρ.) Ντοματάκια Κονκασέ
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 250 γρ. σταφίδες, ξανθιές
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 2 μέτρια φύλλα δάφνης
  • 2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 4-5 λ ή μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Μετά προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε για 1-2 λ.
  2. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Μόλις εξατμισθεί ρίχνετε τις σταφίδες, την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν για 15-20 λ. Κατόπιν, προσθέτετε το μέλι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Στη συνέχεια, σε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 40×30 εκ. απλώνετε τις ροδέλες ντομάτας, από πάνω τοποθετείτε τον μπακαλιάρο, περιχύνετε με την παραπάνω σάλτσα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λ στους 180 βαθμούς στον αέρα. Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με τηγανιτές πατάτες ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.