Μπακαλιάρος τεμπούρα με σκορδαλιά καρότου

Μπακαλιάρος τεμπούρα με σκορδαλιά καρότου

Μπακαλιάρος τηγανιτός παστός παναρισμένος με κουρκούτι τεμπούρα, σερβιρισμένος με μια απαλή και βελούδινη σκορδαλιά καρότου που είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον παστό μπακαλιάρο που θα φτιάξετε. Μια εύκολη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου για ένα υπέροχο γεύμα που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • Για τον μπακαλιάρο
  • 1 κιλό περίπου φιλέτο μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο, κατά προτίμηση χωρίς την πέτσα του, κομμένο σε χοντρές λωρίδες (η πέτσα αφαιρείται εύκολα αφού τον ξαλμυρίσετε τραβώντας τη με το χέρι σας)
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml νερό παγωμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για την σκορδαλιά καρότου
  • 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και σε φέτες
  • ελάχιστο πιπέρι καγιέν
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 50 ml σάλτσα σόγιας
  • 2 χοντρές φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένες και καλά στυμμένες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την σκορδαλιά καρότου: Σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα καρότα με τη μία σκελίδα σκόρδο για περίπου 1-2 λ, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνετε 100 ml νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για περίπου 15 λ, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Μετά αδειάζετε τα καρότα στο μούλτι, προσθέτετε το υπόλοιπο σκόρδο, το τζίντζερ, τα πιπέρια και τα πολτοποιείτε. Χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνετε το ψωμί και χτυπάτε για περίπου 1 λ, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  3. Συνεχίζετε ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, εναλλάξ με το λεμόνι και τη σόγια, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξετε μια λεία και πυκνή κρέμα. Την αδειάζετε σε ένα μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
  4. Για τον μπακαλιάρο: Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το πιπέρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το παγωμένο νερό και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα, μέχρι να έχετε έναν πυκνό χυλό.
  5. Βάζετε τα κομμάτια μπακαλιάρου μέσα στο χυλό και τα γυρίζετε με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύπτει 4 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Τηγανίζετε τον μπακαλιάρο για περίπου 3-4 λ, από κάθε πλευρά ή μέχρι να χρυσίσει. Τον μεταφέρετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι και τον σερβίρετε με την  σκορδαλιά καρότου και μια πράσινη σαλάτα.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος τεμπούρα με σκορδαλιά καρότου