Μπακαλιάρος με χορταρικά στη γάστρα

Μπακαλιάρος με χορταρικά στη γάστρα

Πεντανόστιμος μπακαλιάρος με χορταρικά εποχής, επιλογής σας, στη γάστρα. Ένα υπέροχο υγιεινό  και νοστιμότατο φαγητό για να το γευτείτε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου. Μια συνταγή για ένα ψάρι το μπακαλιάρο που μπορείτε να τον απολαύσετε σε πολλές εκδοχές μαγειρέματος. Γενικά ο μπακαλιάρος ταιριάζει με γλυκά υλικά όπως τα χόρτα ή τα ξερά φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα. Στο Άγιο Όρος αλλά και σε πολλά μέρη στην Πελοπόννησο τον μαγειρεύουν με σταφίδες. Έτσι, μετριάζεται η αλμύρα στο στόμα και δίνει ένα υπέροχο γλυκάλμυρο αποτέλεσμα. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλέτο σε μεγάλα κομμάτια) ξαρμυρισμένος
  • 12-14 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
  • 1 κιλό ανάμεικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγος μάραθος κ.ά.), καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα ψιλοκομμένα ή “Τριμμένη Ντομάτα” εμπορίου ή σπιτικές ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ελάχιστο αλάτι (ή καθόλου), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξαρμυρίζετε το μπακαλιάρο ως εξής: Βάζετε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες, εκτός ψυγείου αλλάζοντας το νερό όσο συχνότερα μπορείτε. Τα ξεπλένετε πολύ καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από αλάτι και τα σκουπίζετε.
  2. Εν τω μεταξύ, κόβετε τα ξερά δαμάσκηνα στη μέση, τα βάζετε σε ένα μπολ με το 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 30 λ. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το νερό κατά μέρος.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Παίρνετε μια ευρύχωρη γάστρα (ή ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο) και ρίχνετε τα κομμένα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο σκόρδο.
  4. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι και ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι, μιας και μπακαλιάρος, αν και ξαλμυρισμένος, είναι αρκετά αλμυρός, ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και τα απλώνετε ομοιόμορφα στο σκεύος φτιάχνοντας ένα στρώμα. Από πάνω σκορπίζετε τα μουσκεμένα και στραγγισμένα δαμάσκηνα.
  5. Πασπαλίζετε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα τοποθετείτε σε μονή στρώση επάνω στο στρώμα λαχανικών και τα σπρώχνετε προς τα κάτω ανάμεσα στα χόρτα. Περιχύνετε το με το ελαιόλαδο και το νερό (στο οποίο μούσκεψατε τα δαμάσκηνα) και κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτετε καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο).
  6. Ψήνετε το φαγητό για 35 λ και στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε για άλλα 15-17 λ για να στεγνώσει καλύτερα ο μπακαλιάρος και να σωθούν τα περιττά υγρά. Το σερβίρετε και καλή σας όρεξη!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μπακαλιάρος με χορταρικά στη γάστρα