Μουσακάς μόνο με μελιτζάνες και κολοκυθάκια με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Μουσακάς μόνο με μελιτζάνες και κολοκυθάκια με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Ένα ελαφρύς αλλά πεντανόστιμος μουσακάς με μελιτζάνες και κολοκυθάκια και μια ανάλαφρη και δροσερή “μπεσαμέλ” γιαουρτιού. Μια συνταγή του Χριστ. Πέσκια για απολαύσετε το εθνικό μας φαγητό φτιαγμένο χωρίς κιμά, με λαχανικά που ψήνονται αντί να τηγανίζονται, και καλυμμένο με γιαουρτόκομμα με light γαλακτοκομικά αντί για μπεσαμέλ! Δοκιμάστε τον!

Υλικά συνταγής

  • Για τα λαχανικά:
  • 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες 1,5 εκ. περίπου
  • 6 μέτρια κολοκυθάkια, καθαρισμένα και κομμένα σε σστρογγυλές φέτες 1,5 εκ. τουλάχιστον
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη κρέμα γιαουρτιού:
  • 3 αυγά
  • 800 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό, 2% λιπαρά
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 120 ml φρέσκο γάλα
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας: 
  • 500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 μικρή μελιτζάνα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. κουκουνάρια, ροδισμένα σε τηγάνι χωρίς λάδι
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα λαχανικά: Σε ένα μπολ ρίχνετε τις κομμένες σε φέτες μελιτζάνες, τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε για 1 ώρα περίπου να ξεπικρίσουν. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου. 
  2. Ξεπλένετε καλά τις μελιτζάνες από το αλάτι και τις στεγνώνετε, πιέζοντάς τες καλά με χαρτί κουζίνας. Απλώνετε στο ταψί τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε 1 στρώση, με πινέλο τα αλείφετε με το ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και τα αλατοπιπερώνετε. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 5-6 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. 
  3. Για τη κρέμα γιαουρτιού: Ρίχνετε σε ένα μπολ τα 3 αυγά, τα χτυπάτε καλά με σύρμα και μετά προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη κρέμα γιαουρτιού και ανακακατεύετε με το σύρμα μέχρι να ομοιγενοποιηθούν και έχετε μια ενιαία κρέμα. 
  4. Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κυβάκια μελιτζάνας, ανακατεύοντας συχνά για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσσει ελαφρώς. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ακόμα 2 λ. 
  5. Ρίχνετε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και τα μαγειρεύετε για 20 λ περίπου ή μέχρι να εξατμισθούν τα περισσότερα υγρά. Αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  6. Για τη συναρμολόγηση του μουσακά: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Στρώνετε σε πυρέξ μια στρώση από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια ανάμεικτα. Τα περιχύνετε με λίγη από τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω ξαναβάζετε άλλη μια στρώση από φέτες μελιτζάνας αι κολοκυθιού. Τα περιχύνετε με άλλη λίγη σάλτσα ντομάτας και επαναλαμβάνετε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. 
  7. Από πάνω απλώνετε τη κρέμα “μπεσαμέλ” γιαουρτιού, τη στρώνετε ομοιόμορφα και ψήνετε το μουσακά σας στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Τον βγάζετε από το φούρνο, τον αφήνετε να “σταθεί” για 30 λ και μετά τον κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος/gastronomos.gr



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μουσακάς μόνο με μελιτζάνες και κολοκυθάκια με μπεσαμέλ γιαουρτιού