Μουσακάς με λαχανικά και κιμά

Μουσακάς με λαχανικά και κιμά

Μουσακάς. Ένα αγαπημένο φαγητό, που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! Ένα φαγητό που σερβίρετε σε όλα τα ελληνικά σπίτια, με διαφορετικές συνταγές κατά τόπους, όπως με πατάτες ή χωρίς, άλλες μόνο με μελιτζάνες, άλλες και με άλλα λαχανικά κ.λ.π., όλες όμως με ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ/photo) για να έναν λαχταριστό μουσακά με διάφορα λαχανικά, ζουμερό κιμά καλυμμένο με μια δροσερή κρέμα γιαουρτιού με τυρί. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • ½ κιλό μελιτζάνες μακρόστενες
  • ½ κιλό κολοκυθάκια
  • 6 πιπεριές Φλωρίνης
  • 180 ml ελαιόλαδο [*]
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 συσκευασία 250 γρ. ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. βασιλικό χοντροκομμένο
  • 250 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί επιλογής σας) τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά σας, δηλ. τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, τα σκουπίζετε και μετά τα κόβετε σε λωρίδες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τα 3/4 από το ελαιόλαδο, ρίχνετε τα λαχανικά, τα αλατίζετε ελαφρώς και τα τηγανίζετε, χωρίς να τα αλευρώσετε, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Μεταφέρετε τα λαχανικά σε πιατέλα και στο ίδιο ζεστό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και πάρει ένα ξανθό χρώμα. Προσθέτετε τον κιμά στο τηγάνι και τον σοτάρετε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πάρει ένα μελί-καφέ χρώμα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το χυμό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγομαγειρεύετε τον κιμά για 15-20 λ.  Τον αποσύρετε από τη φωτιά.
  4. Απλώνετε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα μικρό σκεύος τετράγωνο ή μακρόστενη φόρμα, που να τις χωράει ακριβώς, και τις πασπαλίζετε με το 1/3 του κιμά. Από πάνω στρώνετε τα κολοκύθια και τα πασπαλίζετε με άλλο 1/3 του κιμά. Τέλος βάζετε τις πιπεριές, από πάνω ρίχνετε τον υπόλοιπο κιμά και τον πασπαλίζετε με τον χοντροκομμένο βασιλικό.
  5. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το γιαούρτι με τα αυγά και την παρμεζάνα και με αυτό το μείγμα καλύπτετε το μουσακά σε όλη την επιφάνειά του. Ψήνετε το μουσακά σας σε καλά προσθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 45 λ περίπου. 

[/directions

[*] Αντί να τηγανίσετε τα λαχανικά σας μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο, αλειμμένα με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Επίσης μπορείτε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσετε σπορέλαιο για να τα τηγανίσετε και ελαιόλαδο να προσθέσετε μόνο για το κρεμμύδι και τη σάλτσα κιμά.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μουσακάς με λαχανικά και κιμά