Μουσακάς

Μουσακάς

Μουσακάς. Ένα αγαπημένο, ελληνικό παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνετε με πολλές παραλλαγές συνταγών, με πατάτες ή χωρίς, με κλασική μπεσαμέλ ή μη, όλες η μια πιο νόστιμη από την άλλη. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (από εδώ) για έναν εύκολο στη παρασκευή του μουσακά με μελιτζάνες που λιώνουν στο στόμα και πεντανόστιμο μοσχαρίσιο κιμά, καλυμμένα με μια λεία αφράτη και νόστιμη μπεσαμέλ. 

Υλικά συνταγής

  • Για τις μελιτζάνες:
  • 3 μελιτζάνες, φλάσκες
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Για το κιμά:
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 κοφτά κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • κανέλα και γαρύφαλο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο
  • 4 φλ. τσαγιού γάλα
  • 3 κρόκους αυγών, καλά χτυπημένα
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις μελιτζάνες: Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε φέτες 1 εκ. περίπου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και τηγανίζετε σταδιακά τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρώς, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο όποτε απαιτηθεί. 
  2. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι και τις βάζετε σε σουρωτήρι μέχρι να στραγγίξουν το πολύ λάδι (μπορείτε να τις αφήσετε και 1 ολόκληρο βράδυ στο σουρωτήρι). Στη συνέχεια τις τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί, τις αλατίζετε μια μια, και τις αφήνετε στην άκρη.
  3. Για το κιμά: Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και γίνει διαφανές. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, πιέζοντας το κιμά με ένα πιρούνι για να διαλυθούν τυχόν γρομπαλάκια, μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα. 
  4. Ρίχνετε 2 φλ. νερό ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το κιμάς για 1:15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχετε αν έχει αρκετά υγρά και προσθέτετε επιπλέον αν απαιτηθεί.
  5. Στη συνέχεια ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, 1/2 κοφτό κ.γ. κανέλα σκόνη, 2-3 πρέζες γαρίφαλο σκόνη, αλάτι και πιπέρι, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 λ επιπλέον ή μέχρι να μειωθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών.
  6. Για τη μπεσαμέλ: Όσο σιγοβράζει ο κιμάς φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το γάλα και τους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύετε και τα αφήνετε μέχρι να ζεσταθεί το γάλα. Πρέπει μόνο να ζεσταθεί και να μη βράσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά.  
  7. Μέχρι να ζεσταθεί το γάλα, ρίχνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και το λιώνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να πάρει το αλεύρι ένα ελαφρώς καστανό χρώμα. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα και διαρκώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  8. Δεν χρειάζεται να πήξει πάρα πολύ η μπεσαμέλ γιατί θα συνεχίζει να πήζει και όταν την αποσύρετε από τη φωτιά. Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το αλάτι και 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο την ανακατεύετε και την αφήνετε στην άκρη. 
  9. Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Παίρνετε ένα μέτριο πυρέξ και στρώνετε στη βάση τους τις φέτες μελιτζάνας και από πάνω απλώνετε σε μια στρώση το κιμά. Μπορείτε, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού σας μπορείτε να βάλετε τις μελιτζάνες σε 2 στρώσεις και αντίστοιχα σε 2 στρώσεις και το κιμά. (Μελιτζάνες κιμάς, μελιτζάνες κιμάς).
  10. Τέλος από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ και τη πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο. (προαιρετικά μπορείτε να τη πασπαλίσετε και με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένη παρμεζάνα).
  11. Ψήνετε το μουσακά σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Αν “πάρει” γρήγορα χρώμα η μπεσαμέλ σκεπάστε τη χαλαρά με λίγο αλουμινόχαρτο (χωρίς να την ακουμπά). Βγάζετε το μουσακά σας από το φούρνο, τον αφήνετε για 20-30 λ να “σταθεί”, τον κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μουσακάς

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.