Μουσακάς πεντανόστιμος σε απλή εκδοχή

Μουσακάς πεντανόστιμος σε απλή εκδοχή

Μια ακόμα εκδοχή ενός αγαπημένου παραδοσιακού φαγητού… του μουσακά. Μια συνταγή για έναν πεντανόστιμο, σχετικά ελαφρύ μουσακά όπου αντί για μπεσαμέλ, σκεπάζουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και το κιμά με φέτες μοτσαρέλας και κεφαλοτύρι. Απλά δοκιμάστε τον!

Υλικά συνταγής

  • 3 πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 2 κ.γ. σκόρδο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 2 πρέζες μοσχακάρυδο
  • 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 200 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε, τις κόβετε σε λεπτές φέτες και τις αραδιάζετε τη μια δίπλα στην άλλη στο ταψί του φούρνου. Τις αλατοπιπερώνετε, τις πασπαλίζετε με λίγο σκόρδο, τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στον αέρα φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Όταν ψηθούν οι πατάτες τις βγάζετε από το φούρνο και ακολουθείτε την ίδια ακριβώς διαδικασία με τις μελιτζάνες. Τις ψήνετε για 15-18 λ περίπου και στο μεταξύ ετοιμάζετε το κιμά. 
  3. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το κιμά συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λ να καβουρδιστεί καλά. Ρίχνετε το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το πελτέ διαλυμένο σε σε λίγο νερό, και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λ ή μέχρι να “δέσει” η σάλτσα.
  4. Λαδώνετε ελαφρά ένα πυρέξ και τοποθετείτε στη βάση του μια στρώση πατάτες. Από πάνω στρώνετε μια στρώση, μελιτζάνες και συνεχίζετε με μια στρώση από τις φέτες ντομάτας τις οποίες πασπαλίζετε με 1-2 πρέζες αλάτι. Απλώνετε πάνω απ” τις ντομάτες λεπτές φέτες μοτσαρέλας και από πάνω στρώνετε τη μισή σάλτσα κιμά. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις υλικών τελειώνοντας με στρώση μοτσαρέλας. 
  5. Πάνω από τη μοτσαρέλα που θα την έχετε βάλει ως τελευταία στρώση πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνετε το μουσακά σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, φούρνο για 50 λ περίπου. Αν αρχίσουν να παίρνουν έντονο χρώματα τα τυριά τα σκεπάζετε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο (να μην ακουμπά τα τυριά) και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μουσακάς πεντανόστιμος σε απλή εκδοχή

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.