Αναρτήθηκε στις 28/06/2020 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Λαδερά, Συνταγές
Μουσακάς ο “αυθεντικός”
Μουσακάς, υπέροχο πατροπαράδοτο φαγητό. Μια συνταγή για έναν αυθεντικό μουσακά με τα υλικά και τα μυρωδικά του όπως τον έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας…
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 4 μέτριες πατάτες
- ελαιόλαδο
- Για το κιμά:
- 800 γρ. κιμά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 3 φρέσκες ντομάτες
- 1/2 κουτί ντοματοχυμό (100 ml)
- 2 κ.σ. ντοματοπελτέ μαζί με λίγη ζάχαρη
- 3/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο τριμμένο μπαχάρι
- αλάτι πιπέρι
- ελαιόλαδο
- Για τη μπεσαμέλ:
- 2 δόσεις της συνταγής που θα δείτε εδώ
- Για πασπάλισμα σκόνη μοσχοκάρυδο και 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε, κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να «ιδρώσουν». Τις ξεπλένετε, τις τηγανίζετε ελαφρά σε καυτό λάδι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Εναλλακτικά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα πασπαλίστε τες με λίγο λάδι και ψήστε τες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
- Κόβετε σε φέτες τις πατάτες, τις τηγανίζετε σε φριτέζα με πολύ καυτό λάδι μέχρι να θωρακιστούν εξωτερικά και τις μεταφέρετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
- Για το κιμά: Σε κατσαρόλα με ζεστό λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κιμά ανακατεύοντας συνεχώς μη σβολιάσει. Μόλις σοταριστεί σβήνετε με το κρασί προσθέτετε το κονκασέ, το χυμό το πελτέ, τη ζάχαρη, το μαϊντανό το μπαχάρι, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και λίγο νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
- Για τη μπεσαμέλ: Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ και όταν τη κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέσετε τα αυγά και ανακατεύετε γρήγορα. Μετά ρίχνετε και το τριμμένο τυρί [κρατάτε λίγο για το πασπάλισμα] και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Στρώνετε σε ταψί πρώτα 1 στρώση πατάτες και προσθέτετε στρώσεις κιμά και τις μελιτζάνες εναλλάξ. Τελειώνετε απλώνοντας από πάνω τη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το τυρί που έχετε κρατήσει και μοσχοκάρυδο και ψήνετε για 45-50΄μέχρι να ροδίσει.
Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και 4 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες τα οποία θα τηγανίσετε (ή ψήσετε) και τα στρώσετε στο μουσακά μαζί με τις μελιτζάνες.
28/06/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μουσακάς ο “αυθεντικός”