Μουσακάς με πατάτες

Μουσακάς με πατάτες

Μουσακάς… το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό, που σε όποια παραλλαγή του και αν τον δοκιμάσετε η γεύση του θα σας καταπλήξει. Αν και ο μουσακάς πάντα μας παραπέμπει σε μελιτζάνα εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για έναν ιδιαίτερα ελαφρύ και πεντανόστιμο μουσακά μόνο με πατάτες και κιμά, καλυμμένο με μια ελαφριά κρέμα γιαουρτιού. Απλά δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 5 μέτριες πατάτες
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 1 ⅓ φλ. τσαγιού χυμό ντομάτας
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη κρέμα γιαουρτιού:
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες, τι κόβετε σε φέτες και τις βράζετε σε μπόλικο, αλατισμένο, κοχλαστό νερό για 3-4 λ μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και κρυώσουν μέχρι να φτιάξετε το κιμά. 
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά προς υψηλή, για 3-4 λ. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε για 1 λ περίπου και στη συνέχεια προσθέτετε το κιμά. Τον “σπάτε” με ένα πιρούνι και ανακατεύετε μέχρι να καβουρδιστεί καλά και αλλάξει χρώμα. 
  3. Σβήνετε με το κονιάκ, και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε να διαλυθεί, ρίχνετε χυμό ντομάτας, τη κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε το κιμά για 15-20 λ φροντίζοντας να παραμείνει ζουμερός. 
  4. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε στη βάση του μια στρώση με πατάτες. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και απλώνετε από πάνω το μισό μείγμα κιμά και σκεπάζετε με άλλη μια στρώση πατάτας. Επαναλαμβάνετε απλώνοντας το υπόλοιπο μείγμα κιμά και τελειώνετε με στρώση πατάτας. 
  5. Για τη κρέμα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, τα αυγά και τη κρέμα γάλακτος και τα χτυπάτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Περιχύνετε ομοιόμορφα το φαγητό με τη κρέμα γιαουρτιού (“ψεύτικη” μπεσαμέλ). Πασπαλίζετε στην επιφάνεια το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ μέχρι να κάνει κρούστα.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μουσακάς με πατάτες

 

Ένα Σχόλιο

  1. Ανώνυμος says:

    Poly oreo

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.