Μουσακάς με κοτόπουλο

Μουσακάς με κοτόπουλο

Ένα “αλλιώτικος” απ” τους άλλους αλλά υπέροχος μουσακάς με στρώσεις μελιτζάνας και ψητού κοτόπουλου με κόκκινη σάλτσα και μπεσαμέλ κλασική ή εναλλακτική με γιαούρτι και τυρί. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για αξιοποιήσετε το κοτόπουλο που σας περίσσεψε δημιουργώντας ένα υπέροχο πιάτο. Δοκιμάστε το…

Υλικά συνταγής

  • 2-3 φλάσκες μελιτζάνες (850-900 γρ. σύνολο) κομμένες σε στρογγυλές φέτες 1 εκ. 
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη (κανέλα, γαρύφαλο, πάπρικα, μοσοκάρυδο)
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φλ. τσαγιού μαδημένο με τα χέρια, σε μακρόστενα κομμάτια, ψημένο κοτόπουλο 
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 δόση μπεσαμέλ (βλέπε συνταγή εδώή εναλλακτικά αντί για μπεσαμέλ: 2 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες λιπαρών για πιο ελαφριά, δροσερή γεύση
  • 2/3 φλ. τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει (γκούντα, τσένταρ κ.λ.π.) 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι με διαστάσεις βάσεις 20×26 εκ. περίπου και βάθους 6 εκ. ή 20×30 εκ. περίπου. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες 1 εκ., τις πασπαλίζετε με τη 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ. να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Μετά τα 20 λ, ξεπλένετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και τις στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. [*]
  2. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφετε τις φέτες μελιτζάνας με το ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και τις αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή-θερμοκρασία και μόλις κάψει τηγανίζετε τις λαδωμένες μελιτζάνες για 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα. Εναλλακτικά τις ψήνετε στο φούρνο ή στη γκριλιέρα.
  3. Για τη σάλτσα με το κοτόπουλο: Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ζεστό τηγάνι, μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ ακόμα. Ρίχνετε το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  4. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για 2 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτετε το “μαδημένο” ψητό κοτόπουλο και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά.
  5. Για τη μπεσαμέλ: Αν προτιμήσετε τη γνήσια μπεσαμέλ τη φτιάχνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Αν όχι ανακατεύετε σε ένα μπολ, ζωηρά τα 2 φλ. γιαούρτι με 2-3 πρέζες αλάτι.
  6. Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε στο λαδωμένο ταψάκι τις μισές φέτες μελιτζάνας και από πάνω στρώνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Απλώνετε πάνω από το κοτόπουλο τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας και τελειώνετε στρώνοντας στο τέλος τη μπεσαμέλ ή το γιαούρτι.
  7. Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ αν βάλετε το γιαούρτι ή για 30-35 λ αν βάλετε τη μπεσαμέλ. Και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά σερβίρετε.

[*] Αν οι μελιτζάνες σας είναι στην εποχή τους, ή δεν είναι πολύ μεγάλες ώστε να έχουν σπόρια μαύρα, μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο του ξεπικρίσματος. 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μουσακάς με κοτόπουλο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.