Μουσακάς με γλυκοπατάτα και κολοκυθάκια

Μουσακάς με γλυκοπατάτα και κολοκυθάκια

Ένα υπέροχος μουσακάς με γλυκοπατάτα και κολοκυθάκια. Ένας νόστιμος μουσακάς που παρ” όλο που που έχει κολοκυθάκια αντί για μελιτζάνες είναι εξ” ίσου πεντανόστιμος. Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για να γευτείτε αυτό το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό σε μια άλλη εξ” ίσου εξαιρετική εκδοχή με απίστευτη γεύση.

Υλικά συνταγής

  • 450 γρ. γλυκοπατάτες [*]
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλα ρίγανη + επιπλέον ολόκληρα για γαρνίρισμα
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 600 γρ. κολοκυθάκια κομμένα, σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 170 ml γάλα κρύο
  • 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 150 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις πατάτες: Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό για 20 λ. Τις στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν τις κόβετε (με το χέρι ή με μαντολίνο) σε φέτες πάχους 3 χιλιοστών. 
  2. Για το κιμά: Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5 λ ή μέχρι να “ψηθεί” και αλλάξει χρώμα.
  3. Προσθέτετε το σκόρδο, τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τη κανέλα και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε το κιμά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και μείνει ο κιμάς με τη σαλτσούλα του. Το ξεσκεπάζετε ρίχνετε τη ψιλοκομμένη ρίγανη, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει. 
  4. Για τα κολοκυθάκια: Εν τω μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια φωτιά, τα κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες και αλατισμένα, για 2 λ περίπου και από τις 2 πλευρές. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  5. Για τη σάλτσα γάλακτος: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το κρύο γάλα και το αλεύρι τα ανακατεύετε καλά, προσθέτετε και τα χτυπημένα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έλθει το μείγμα σε σημείο βρασμού. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε το μείγμα και ανακατεύετε καλά.
  6. Κρατάτε χωριστά, σε ένα μέτριο μπολ, 4 κ.σ. από το μείγμα σάλτσας γάλακτος-αυγών και μόλις χλιαρίνει προσθέτετε στο μπολ και το γιαούρτι και τα ανακατεύετε πολύ καλά με αυγοδάρτη. 
  7. Για τη συναρμολόγηση: Λαδώνετε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε στη βάση τους τα μισά κολοκυθάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Από πάνω στρώνετε το μισό μείγμα κιμά και επάνω από το κιμά απλώνετε τη μισή σάλτσα γάλακτος. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις με την ίδια σειρά με τα υπόλοιπα υλικά άλλη μια φορά. Τελειώνετε καλύπτοντας το μουσακά με τη σάλτσα γιαουρτιού. 
  8. Για το ψήσιμο: Πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια τη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνετε το μουσακά σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λ. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” το γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα ρίγανης και σερβίρετε. 

[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις γλυκοπατάτες με κανονικές πατάτες. Σας συνιστούμε όμως να φτιάξετε το μουσακά σας με γλυκοπατάτες (θα τις βρείτε στα μανάβικα και στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ) γιατί η γεύση τους είναι απαράμιλλη και θα απογειώσει τη γεύση του μουσακά. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μουσακάς με γλυκοπατάτα και κολοκυθάκια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.