Μους πραλίνα με κρέμα σοκολάτας και φουντούκια

Μους πραλίνα με κρέμα σοκολάτας και φουντούκια

Μους πραλίνα με κρέμα σοκολάτας και φουντούκια. Μια ανάλαφρη, πεντανόστιμη και δροσερή  σοκολατένια μους για τους λάτρεις της σοκολάτας, ιδανική για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις. Μια συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για μια μους που θα σας εντυπωσιάσει με τη βελούδινη υφή της και τη τέλεια γεύση της. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • Για τη μους πραλίνας:
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. νερό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 160 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 6 γρ. φύλλο ζελατίνη
  • 140 γρ. έτοιμη σαντιγί (70 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά κρύα, χτυπημένη σε σαντιγί)
  • Για τη κρέμα σοκολάτας:
  • 160 γρ. σοκολάτας 70% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 5 αυγών οι κρόκοι 
  • 50 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • φουντούκια καβουρδισμένα για διακόσμηση 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μους πραλίνας: Βάζετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό και την αφήνετε μέχρι να μαλακώσει καλά και γίνει εύκαμπτη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη και το νερό και τα ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και πάρουν βράση. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το κρόκο αυγού το χτυπάτε και αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το καυτό σιρόπι συνεχίζοντας διαρκώς το χτύπημα για 2-3 λ να “ψηθεί” ο κρόκος και μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. 
  2. Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρολίτσα έχετε βάλει τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί,, προσθέτετε και τη πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η πραλίνα. Στραγγίζετε τη ζελατίνη, τη ρίχνετε μέσα στο μείγμα πραλίνας και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.
  3. Σουρώνετε τη κρέμα πραλίνας, τη ρίχνετε μέσα στο μείγμα κρόκου και την ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει αρκετά, προσθέτετε τη σαντιγί και ανακατεύετε με τη μαρίζ, με πολύ απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω μέχρι επάνω, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζετε σε ποτήρια, ισομερώς τη κρέμα μους και τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώνουν.
  4. Για τη κρέμα σοκολάτας: Ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τους κρόκους και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά προς υψηλή φωτιά τη κρέμα γάλακτος και το γάλα. Λίγο πριν αρχίσουν να παίρνουν βράση, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μείγμα γάλακτος μέσα στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με γρήγορες κινήσεις για να ψηθούν μεν οι κρόκοι, χωρίς όμως να σταθεροποιηθούν.  
  5. Μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, ρίχνετε τη κατσαρολίτσα το μείγμα κρόκων-γάλακτος, ξαναβάζετε τη κατσαρολίτσα στη χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά το μείγμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. 
  6. Τη σουρώνετε σε ψιλό σουρωτήρι, την αφήνετε να κρυώσει και στη συνέχεια τη στρώνετε ισομερώς στα ποτήρια, πάνω από τη κρέμα πραλίνας. Ξαναβάζετε τα ποτήρια στο ψυγείο μέχρι να να κρυώσει εντελώς και σταθεροποιηθεί και η κρέμα σοκολάτας. Γαρνίρετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και σερβίρετε.