Μοσχαράκι κοκκινιστό σιγοβρασμένο με λαχανικά

Μοσχαράκι κοκκινιστό σιγοβρασμένο με λαχανικά

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο κοκκινιστό μοσχαράκι σιγοβρασμένο σε κόκκινη σάλτσα ντομάτας με λαχανικά. Συνοδέψτε το με ένα αφράτο, βελούδινο πουρέ πατάτας και απολαύστε ένα υπέροχο πιάτο.

Υλικά συνταγής

  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, σπάλα ή ελιά, κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 καρότο, κομμένο κάθετα στη μέση και μετά σε κομμάτια
  • 2 κοτσάνια σέλινο, σε κομμάτια  1 1/2 εκ.
  • 1 μέτριο παστινάκι, (parsnip) αποφλοιωμένο, ψιλοκομμένο [*]
  • 1 1/2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου 
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
  • 1/4 φλ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικό
  • Για συνοδευτικό:
  • πουρές πατάτας δείτε συνταγή εδώ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβετε σε κομμάτια 3 εκ. και το τοποθετείτε μαζί με το αλεύρι σε μια σακούλα poly bag.  Σφραγίζετε καλά τη σακούλα και την ανακινείτε καλά για να καλυφθεί το κρέας με το αλεύρι.
  2. Ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το μισά κομμάτια κρέατος (όχι όλη τη ποσότητα κρέατος μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία) για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί καλά επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια κρέατος. Τα μεταφέρετε και αυτά σε πιατέλα.
  3. Μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο, ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας για 2 λ. Ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, για 1-2 λ ακόμα. Ξαναρίχνετε τα κομμάτια κρέατος με χυμούς του από τη πιατέλα στη κατσαρόλα, προσθέτετε το παστινάκι,το δεντρολίβανο, το ζωμό βοδινού, το πελτέ, και το ξύδι. 
  4. Μόλις έλθει σε βρασμό το φαγητό, μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε για 1 ώρα και 10 λ. Μετά αφαιρείτε το καπάκι, αλατοπιπερώνετε το φαγητό και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για άλλα 20-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  5. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το πουρέ σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, ρίχνετε το ψιλοκομμένο βασιλικό, ανακατεύετε και το αφαιρείτε από τη φωτιά. Σερβίρετε το κρέας με το πουρέ και καλή σας όρεξη…

[*] Που θα βρείτε παστινάκι ή παστινάκη ή Parsnip;

Παστινάκι ή parsnip θα βρείτε σε “ψαγμένα” μανάβικα διαφόρων περιοχών ή και σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετς. Εγώ τα βρίσκω στο Σούπερ Μάρκετ Θανόπουλος (Ν. Ερυθραία/Κηφισιά) ή και στο Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Μέγα και ΑΒ Ψυχικού.

Αν είναι δύσκολο να το βρείτε παστινάκια, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ποσότητα που θέλετε με: τη μισή ποσότητα με πατάτα και την άλλη μισή με καρότο.

Τι είναι το Παστινάκι ή Ρarsnip

(Σε πολλά μεγάλα/delicatesen οπωροπωλεία τα δεν τα αναγνωρίζουν σαν παστινάκι αλλά ως Parsnip)

Το «παστινάκι» είναι ένα φυτό με τρυφερούς βλαστούς, και ανήκει στο είδος «Pastinaca sativa».  Είναι χειμερινό λαχανικό, με σχήμα παρόμοιο με του καρότου και χρώμα μπεζ-ιβουάρ.

Η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη και γλυκιά (ειδικά όταν είναι ώριμο και μαγειρεμένο)θυμίζει μια μείξη καρότου και πατάτας και έχει βουτυρώδη υφή στο στόμα. Είναι γλυκό, αμυλώδες, με γήινη και ντελικάτη γεύση και μια επίγευση εσπεριδοειδούς. 

Οι βλαστοί τρώγονται ως σαλάτα και η γογγυλώδης ρίζα του μαγειρευτή, συνήθως σε σούπα ή σε πουρέ. Σερβίρεται επίσης και ψητό. 

Επιλέξτε μικρά ή μεσαίου μεγέθους παστινάκια και αποφύγετε τα μεγάλα. Επιλέξτε επίσης αυτά που έχουν καθαρό χρώμα χωρίς καφετιά ή μαύρα σημάδια.

Πλένεται και καθαρίζεται όπως ένα καρότο.  Μαυρίζει εύκολα μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα, οπότε μαγειρέψτε το σύντομα, αλλιώς φροντίστε να το διατηρήσετε για λίγο σε νερό με χυμό λεμονιού.
Τα παστινάκια δεν είναι οι ρέβες (γογγύλια) οπότε μην τα μπερδέψετε.

Παστινάκι ή Ρarsnip
ingredient393_parsnip

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι κοκκινιστό σιγοβρασμένο με λαχανικά

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.