Μοσχάρι τας κεμπάπ με πιπεριές

Μοσχάρι τας κεμπάπ με πιπεριές

Ένα μυρωδάτο φαγητό με υπέροχη γεύση. Μια συνταγή της οποίας οι ρίζες, βρίσκονται στην Πόλη, για ένα παραδοσιακό φαγητό, που συνήθως σερβίρονταν στο κυριακάτικο τραπέζι. Υπέροχο μοσχαράκι τας κεμπάπ με πλούσια και παχιά σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με μπαχαρικά και κόκκινο κρασί, εδώ εμπλουτισμένη με πιπεριές για περισσότερη γεύση.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ελιά) ή βοδινό κομμένο σε κύβους
  • 3 κ.σ. βούτυρο 
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 3 μέτριες πιπεριές, 1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, πολτοποιημένες στο μούλτι ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένο στο μούλτι
  • 2 κοφτές κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 250 ml ζωμό κρέατος
  • 1 ½ κοφτά κ.γ. μπαχάρι, κύμινο και πάπρικα σε σκόνη, ανάμεικτα (από ½ κ.γ. το καθένα)
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το κρέας σε κύβους 2,5 εκ. περίπου, το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αφήνετε εκτός ψυγείου για 40 λ περίπου να “έλθει” σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με μισό ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε, σε παρτίδες, τα κομμάτια κρέατος μέχρι να ροδίσουν και θωρακιστούν απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε με τσιμπίδα (μην τα τρυπάτε με πιρούνι) σε ένα μπολ. 
  2. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και γυαλίσουν. Προσθέτετε τα μπαχαρικά (μπαχάρι, κύμινο, πάπρικα) και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ ακόμα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. 
  3. Δυναμώνετε τη φωτιά, σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε το πολτό ντομάτας και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας. Προσθέτετε και τις πολτοποιημένες ντομάτες και μόλις πάρουν βράση προσθέτετε και τα κομμάτια κρέατος μαζί με τους ζωμούς του που έβγαλαν στο μπολ. Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ζάχαρη, το ζωμό κρέατος και ανακατεύετε καλά.
  4. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1:45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ανακατεύετε το φαγητό ανά τακτά διαστήματα 15 λ περίπου και ελέγχετε αν απαιτείται λίγο επιπλέον ζεστό νερό. 15 λ πριν κατεβάσετε το φαγητό το αλατίζετε, σιγοβράζετε και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 15 λ. Το σερβίρετε με μακρύκοκο ρύζι πιλάφι με λαχανικά ή με ρύζι μπασμάτι (βλέπε συνταγή εδώ).



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχάρι τας κεμπάπ με πιπεριές