Μοσχάρι πεντανόστιμο με πατάτες και καρότα στο φούρνο

Μοσχάρι πεντανόστιμο με πατάτες και καρότα στο φούρνο

Πεντανόστιμο μοσχαράκι με πατατούλες και καρότα σιγοψημένο στο φούρνο. Μια απλή στη παρασκευή της συνταγή για ένα κλασικό “rost beef” μόνο που σε αυτή τη συνταγή αντί να το κάνετε στη κατσαρόλα θα το σιγοψήσετε μέσα σε γάστρα για να απολαύσετε το τέλειο αποτέλεσμα. Φυσικά μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του φούρνου και να ψηθεί πολύ πιο σύντομα. Σας συνιστούμε όμως να το αφήσετε να σιγοψηθεί γιατί σε χαμηλή θερμοκρασία διαλύονται οι σκληροί συνδετικοί ιστοί του κρέατος και έτσι το κάνει εξαιρετικά μαλακό με υπέροχη υφή, εξαιρετική γεύση και μια ακαταμάχητη βελούδινη σάλτσα.

Βεβαιωθείτε ότι θα αφήσετε το κρέας σας 1½-2 ώρες εκτός ψυγείου, για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν το μαγειρέψετε. Ένα κρέας που το βγάζετε κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ώρα να μαγειρευτεί σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου. 

Υλικά συνταγής

  • 1.400 γρ. μοσχάρι ή βοδινό από ελιά/σβέρκο σε ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς κόκκαλο
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες (κίτρινα όχι κόκκινα)
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού ή κότας ή νερό
  • 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
  • 3 φρέσκα κλωναράκια θυμάρι
  • 2 φρέσκα κλωναράκια δεντρολίβανο 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
  • 5 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 4-5 εκ. περίπου
  • 6 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κομμάτια 4-5 εκ. περίπου
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας σας από το ψυγείο, τουλάχιστον 1,5-2 ώρες πριν το μαγειρέψετε για να “έλθει” σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 165 βαθμούς και τοποθετείτε το ράφι στη δεύτερη από κάτω σχάρα του φούρνου. Βάζετε στο φούρνο μια γάστρα ή ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι που να χωράει το κρέας με τα λαχανικά και το αφήνετε να ζεσταθεί.
  2. Αλατοπιπερώνετε καλά το κομμάτι κρέατος απ” όλες τις πλευρές και το πασπαλίζετε με αλεύρι φροντίζοντας να επικαλυφθεί παντού ομοιόμορφα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
  3. Μόλις κάψει προσθέτετε το κομμάτι κρέατος και το σοτάρετε απ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό-καφέ χρώμα, περίπου για 5 λ περίπου από κάθε πλευρά. Το βγάζετε με τσιμπίδα από το τηγάνι, το μεταφέρετε σε βαθύ σκεύος, το σκεπάζετε και το αφήνετε να “ξεκουραστεί”. 
  4. Στο ίδιο ζεστό τηγάνι, μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο, προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα πασπαλίζετε με 1/2 κ.γ. αλάτι και τα σοτάρετε για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
  5. Ρίχνετε το κρασί και ξύνετε με σπάτουλα τη βάση του τηγανιού να “ξεκολλήσουν” τα μικρά καφέ κομματάκια μοσχαριού που έμειναν στο τηγάνι κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος. Προσθέτετε το ζωμό κρέατος, το πελτέ ντομάτας, τη σάλτσα Worcestershire, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύετε για λίγο να βγάλουν το άρωμά τους.
  6. Ξαναβάζετε το κρέας στο τηγάνι μαζί με τους τυχόν χυμούς του στο σκεύος και το γυρίζετε απ” όλες τις πλευρές να ζεσταθεί. Μετά το μεταφέρετε στη ζεστή γάστρα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού, σκεπάζετε τη γάστρα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 45 λ. Σε αυτό το διάστημα το κρέας θα μαλακώσει αρκετά αλλά όχι τελείως. 
  7. Το βγάζετε από το φούρνο προσθέτετε γύρω από το ψητό τα καρότα και τις πατάτες, τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, ξανασκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της, και το ξαναβάζετε στο φούρνο.
  8. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1½-2 ώρες επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το κρέας γίνει τόσο μαλακό ώστε τρυπώντας το με ένα πιρούνι να κοπεί σε κομμάτι. Ελέγχετε τα  υγρά του κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν απαιτείται προσθέτετε λίγο τη φορά, επιπλέον ζεστό νερό.
  9. Το βγάζετε από το φούρνο κόβετε το κρέας σε μερίδες, ή το “κομματιάζετε” με 2 πιρούνια και το σερβίρετε με τις πατάτες και καροτάκια του. Καλή σας όρεξη!

Homemade Slow Cooker Pot Roast with Carrots and Potatoes

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχάρι πεντανόστιμο με πατάτες και καρότα στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.