Μοσχάρι με μανιτάρια και πατάτες στη γάστρα

Μοσχάρι με μανιτάρια και πατάτες στη γάστρα

Μοσχαράκι με με υπέροχα μανιτάρια portabello και πατάτες baby στη κατσαρόλα. Μια συνταγή (από  εδώ) για ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο για όλη την οικογένεια για το Κυριακάτικο ή και καθημερινό γεύμα σας ή δείπνο.

Υλικά συνταγής

  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μανιτάρια portobello, κομμένα σε φέτες
  • 1.300 γρ. μοσχάρι ελιά ή σπάλα, κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 10 πατάτες baby κομμένες στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 10 λιαστές ντομάτες κομμένες στα 4 
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τα μανιτάρια, αυξάνετε τη θερμοκρασία και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν. Αδειάζετε το μείγμα του τηγανιού σε μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά.
  2. Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το κρέας, σε παρτίδες, απ” όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει και “θωρακιστεί”. Όταν είναι έτοιμο το μεταφέρετε το μισό κρέας σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με το σκόρδο, από πάνω στρώνετε τις μισές πατάτες και το μισό μείγμα μανιταριών-κρεμμυδιών. Αλατοπιπερώνετε και επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα σε στρώσεις, κρέας σκορδο, πατάτες, μείγμα μανιταριών κρεμμυδιών και αλατοπίπερο.
  3. Ρίχνετε στο τηγάνι το ζωμό βοδινού, ξύνετε τη βάση του τηγανιού με ξύλινη σπάτουλα να βγουν τυχόν υπολείμματα κρέατος και κρεμμυδιού ή μανιταριών, προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες και τα σιγοβράζετε για 1/2 λ.
  4. Ρίχνετε το ζωμό με τις λιαστές ντομάτες πάνω από το φαγητό στη γάστρα, τη σκεπάζετε και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο, με ξεσκέπαστη γάστρα, για 30 λ ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι πατάτες. 

Σημείωση: Για να καθαρίσετε σωστά τα μανιτάρια: Με ένα υγρό χαρτί κουζίνας καθαρίζετε απαλά το “κεφάλι” τους ή αν είναι πολύ βρώμικα ή έχουν χτυπήματα, το ξεφλουδίζετε βγάζοντας πρώτα το κοτσάνι. Αν καθαρίζετε μανιτάρια πορτομπέλο να φορέσετε γάντια γιατί μαυρίζουν τα χέρια.

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχάρι με μανιτάρια και πατάτες στη γάστρα