Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα

Μοσχαράκι λεμονάτο με σέλινο και καρότα. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για να απολαύσετε με την οικογένειά σας στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και στο τραπέζι για τους φίλους σας ένα πεντανόστιμο πιάτο με ένα μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα μαζί με σέλινο και καροτάκια. Απολαύστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση σπαλομίτα ή σπάλα, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ 
  • 1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό βοδινού ή λαχανικών
  • 3 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 500 γρ. σέλινο (τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια), καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 κ.γ. σπόροι μάραθου, χονδροκοπανισμένοι (στα μπαχαράδικα) ή 1/2 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου ή 1 κ.γ. ξερός δυόσμος, τριμμένος (με διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα)
  • 1-2 λεμονιών ο χυμός (ανάλογα με το πόσο σας αρέσει)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό θυμάρι, τριμμένο 
  • 100 ml ελαιόλαδο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, και σοτάρετε το κρέας για περίπου 3 λ. Στην αρχή θα φαίνεται ότι έχει κολλήσει, όμως, όταν ροδίσει από τη κάτω πλευρά, θα ξεκολλάει εύκολα. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 λ ή μέχρι το κρέας να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτετε το κρεμμύδι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνετε 50 ml από το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί για περίπου 2 λ. Τη διαδικασία αυτή την κάνετε για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ κι επίσης έτσι δεν “ταλαιπωρείτε” το ελαιόλαδο σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα.
  3. Περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό ή το νερό και όταν πάρουν βράση προσθέτετε τη δάφνη και το μαραθόσπορο (ή ό,τι άλλο επιλέξετε) και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Στη συνέχεια δυναμώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το καρότο και το σέλινο, ανακινείτε την κατσαρόλα και όταν αρχίσει το υγρό να βράζει, χαμηλώνετε πάλι τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λ ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα.
  5. Όταν θα είναι έτοιμο το φαγητό σας σβήνετε τη φωτιά και, με μια κουτάλα της σούπας, μεταφέρετε το ζωμό και λίγα λαχανικά από την κατσαρόλα στο μπλέντερ ή σε ένα μούλτι. Προσθέτετε στο μπλέντερ το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να προκύψει μια ομοιογενής σάλτσα.
  6. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα, το ανακατεύετε απαλά και το αφήνετε περίπου 5 λ να «ξεκουραστεί» και να δέσει. Σερβίρετε το φαγητό σας με πατάτες τηγανητές και ζεστό ψωμί και σαλάτα επιλογής σας και καλή σας όρεξη!

Mια συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου από Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page