Μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες στο φούρνο

Μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες στο φούρνο

Το τέλειο κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες πασπαλισμένο με τυρί φέτα στο φούρνο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα πατροπαράδοτο φαγητό, που παραδοσιακά το έφτιαχναν στο Κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι συνδυασμένο με μακαρόνια ή με λαχανικά. Δοκιμάστε τη εκδοχή με τις μελιτζάνες που σίγουρα θα σας απογειώσει τη γεύση. 

Υλικά συνταγής

  • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες με μεγάλα κομμάτια 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα (χτένι σπάλας) κομμένη σε κυβάκια 3-4 εκ. περίπου
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. (1 κουτί) αποφλοιωμένα ντοματάκια σε χυμό ντομάτας, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. τριμμένη ντομάτα σε χυμό ή 2-3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • 150 γρ. σκληρή πικάντικη φέτα, θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια
  • ζωμό βοδινού ή νερό
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λ περίπου. Τέλος προσθέτετε και το σκόρδο, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. 
  2. Μόλις εξατμισθεί το κρασί, προσθέτετε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα με το χυμό τους, τη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη το μπαχάρι και ζεστό ζωμό ή νερό τόσο όσο να σκεπάζει καλά το φαγητό.
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και σιγοβράζετε το κρέας για 1:20 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν απαιτηθεί, προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό φροντίζοντας να μείνουν υγρά σάλτσας για το ψήσιμο. 
  4. Μισή ώρα πριν ετοιμαστεί το κρέας πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια (στα 4 ή στα 5), τις χαράζετε ελαφρώς με ένα μαχαίρι τις αλατίζετε και τις αλείφετε ελαφρώς με ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τις τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, που αργότερα θα προσθέσετε και το κρέας, και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στου 200 βαθμούς φούρνο για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις βγάζετε από το φούρνο χωρίς να τον σβήσετε. 
  5. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, το αλατοπιπερώνετε, το ανακατεύετε και το αποσύρετε από τη φωτιά. Με τρυπητή κουτάλα παίρνετε τα κομμάτια κρέατος και τα τοποθετείτε ομοιόμορφα στο ταψί με τις μελιτζάνες.
  6. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα, πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζετε το ψήσιμο, στους 200 βαθμούς, για 25-30 λ. Δέκα λ πριν το βγάλετε από το φούρνο, σκορπάτε στην επιφάνειά του τη φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια και συνεχίζετε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα 10 λ για να λιώσει καλά η φέτα. Το σερβίρετε ζεστό και καλή σας όρεξη!



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.