Μοσχάρι γιουβέτσι

Μοσχάρι γιουβέτσι

Πεντανόστιμο μοσχαράκι γιουβέτσι. Ένα κλασικό, παραδοσιακό αγαπημένο πιάτο μικρών και  μεγάλων για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα τέλειο γεύμα ή δείπνο με μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα, με το σπυρωτό κριθαράκι του βρασμένο σε μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1200 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε μερίδες
  • 1/2 κιλό κριθαράκι, χοντρό
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε λεπτές ροδίλες
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1 κοφτό κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κοφτό κ.γ. μέλι
  • 150 ml λευκό κρασί 
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου ή τα φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1/2 λεμονιού το ξύσμα
  • τυρί τριμμένο για πασπάλισμα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε τα κομμάτια του κρέατος, τα στεγνώνετε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνετε. Βάζετε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος, σε δόσεις, για 3-4 λ από τη κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά. Μεταφέρετε το κρέας από τη κατσαρόλα σε ένα ευρύχωρο, βαθύ ταψί.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι με το σέλερι, σε χαμηλή φωτιά, για 7-8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λ. Δυναμώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το πελτέ, το μέλι, το μπαχάρι και τη πάπρικα και ανακατεύετε διαρκώς.
  3. Μόλις αρχίσουν να “αρπάζουν” τα υλικά στο πάτο της κατσαρόλας, σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να διαλυθούν τυχόν καμένα υπολείμματα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε 1/2 λ ζεστό νερό και αλατοπίπερο. 
  4. Αφήνετε να πάρουν 1-2 βράσεις και αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί με το κρέας. Προσθέτετε όσο καυτό νερό χρειάζεται ώστε το κρέας να καλύπτεται κατά τα 2/3. Καλύπτετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. 
  5. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, το ανακατεύετε να απλωθεί παντού κα προσθέτετε 1 φλ. τσαγιού βραστό νερό. Αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το ταψί για άλλα 20-25 λ ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Μη το παραψήσετε, αφήστε το να είναι ελαφρώς αλ τέντε, για να είναι σπυρωτό. 
  6. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν έχει “στεγνώσει” το κριθαράκι και αν χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο προσθέτετε, σταδιακό, λίγο ακόμα βραστό νερό. Όταν ξεφουρνίσετε το φαγητό σας θα πρέπει να είναι ακόμα αρκετά ζουμερό γιατί το κριθαράκι θα συνεχίσει να απορροφά υγρό. 
  7. Ελέγχεται το αλατοπίπερο και αν απαιτείται διορθώνετε, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε το γιουβέτσι σας πασπαλισμένο με το φρέσκο δεντρολίβανο ή το μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και προαιρετικά με τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή ξερή μυζήθρα. Καλή σας όρεξη!

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχάρι γιουβέτσι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.