Μοσχάρι γιουβέτσι με χυλοπίτες

Μοσχάρι γιουβέτσι με χυλοπίτες

Μοσχαράκι γιουβέτσι με μετσοβίτικες χυλοπίτες. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο και χορταστικό φαγητό για να το απολαύσετε στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κατά προτίμηση «σπαλομίτα», που είναι ένα πολύ ζουμερό και νόστιμο κομμάτι της μοσχαρίσιας σπάλας), κομμένο σε μέτριους κύβους
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 250 ml κόκκινο ξηρό κρασί 
  • 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια κομμένα κονκασέ (κρατάτε το χυμό τους)
  • 2 λίτρα ζεστό ζωμό λαχανικών ή βοδινού
  • 2 μέτρια δαφνόφυλλα
  • 1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη τριμμένη σε λεπτό σουρωτήρι-σήτα ώστε να γίνει λεπτή σκόνη 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 γρ. μετσοβίτικες χυλοπίτες 
  • Για το σερβίρισμα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • 130 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο (κατά προτίμηση Μετσόβου), τριμμένο
  • λίγο ωμό ελαιόλαδο 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφήνετε εκτός ψυγείου τα κομμάτια κρέατος για 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε και μετά το αλατίζετε. Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά. Μετά ρίχνετε το λάδι και μόλις κάψει και αυτό καλά, τσιγαρίζετε το κρέας μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Είναι σημαντικό να ροδίσει καλά το κρέας για να νοστιμίσει.
  2. Βγάζετε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνετε στη κατσαρόλα το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρετε για 2-3 λ, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη μαυρίσει, γιατί πικρίζει.
  3. Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα και σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε να κοχλάσει για 2-3 λ για να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτουμε 1 λίτρο από τον μετρημένο ζωμό, τα δαφνόφυλλα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  4. “Οταν το υγρό κοχλάσει καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε (το υγρό πρέπει να κοχλάζει απαλά) για περίπου 1½ ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  5. Μετά προσθέτετε τα τοματάκια κομμένα κονκασέ με το χυμό τους, αλατοπιπερώνετε κρέας και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλη 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας. 
  6. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Ρίχνετε στη κατσαρόλα τον υπόλοιπο ζωμό (1 λίτρο), το αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και μετά αδειάζετε προσεκτικά όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ ταψί (ή σε ένα φαρδύ πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα πήλινο σκεύος για γιουβέτσι). Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και ανακατεύετε απαλά.
  7. Στη συνέχεια προσθέτετε τις χυλοπίτες και τις απλώνετε προσεκτικά στο υγρό του ταψιού. Βάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνετε το γιουβέτσι για περίπου 20-25 λ. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο καυτό νερό.
  8. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε για λίγο το φαγητό να «ξεκουραστεί». Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι, γιατί το τυρί που θα βάλετε είναι αλμυρό). Περιχύνετε κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Μια συνταγή του Χρ. Πέσκια από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχάρι γιουβέτσι με χυλοπίτες