Μοσχαράκι ραγού με ριγκατόνι

Μοσχαράκι ραγού με ριγκατόνι

Μοσχαράκι ραγού σιγοβρασμένο με ζυμαρικό ριγκατόνι. Ένα υπέροχο, χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη.

Υλικά συνταγής

  • 50 ml ελαιόλαδο 
  • 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα ή ελιά ή και στήθος, κομμένο σε λεπτές, μικρές λωρίδες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο 
  • 1 μικρό μπαστουνάκι σέλερι ψιλοκομμένο (ή 3 κ.σ. χοντροκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού και ρίγανης) 
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί 
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
  • 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
  • 3 μεγάλες κ.σ. τοματοπελτέ [*] 
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 πακέτο ζυμαρικό ριγκατόνι
  • τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή ξηρή μυζήθρα) για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε και το κόβετε σε μικρές λεπτές λωρίδες. Σε μεγάλη πλατιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε, σε δόσεις, τα κομμάτια κρέατος για 1 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να καραμελώσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο με τρυπητή κουτάλα.  
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνετε στη κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και σέλερι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 4 λ περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Ξαναβάζετε το σοταρισμένο κρέας στη κατσαρόλα με τα λαχανικά προσθέτετε και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύετε για 1-2 λ. 
  3. Στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί, ανακατεύετε και ρίχνετε και το ζωμό βοδινού. Το αφήνετε να βράσει για 5 λ και μετά προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας (ή το χυμό), αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και ανακατεύετε απαλά. 
  4. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και πήξει η σάλτσα. Αν έχετε χρόνο, χαμηλώστε τη φωτιά στο τελείως χαμηλό και αφήστε το να βράζει για 1:30-2 ώρες.
  5. Σημείωση: Όσο πιο χαμηλή η φωτιά σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείτε για να βράσει το κρέας σας, αλλά το αποτέλεσμα με το σιγοβράσιμο σίγουρα θα σας αποζημιώσει για το χρόνο που θα χρειαστεί να βράσει, να μαλακώσει πολύ και μελώσει. 
  6. Εν τω μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα, σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο νερό βράζετε το ζυμαρικό σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζετε και σερβίρετε τα ριγκατόνι σας πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί επιλογής σας, με το μοσχαράκι ραγού και καλή σας όρεξη.

[*] Αν ο τοματοπελτές δεν είναι στις προτιμήσεις σας, αντικαταστήστε τον με 200 ml ελαφρώς συμπηκνωμένο χυμό ντομάτας.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι ραγού με ριγκατόνι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.