Μοσχαράκι με πατάτες και κασέρι στη γάστρα

Μοσχαράκι με πατάτες και κασέρι στη γάστρα

Ένα πολύ νόστιμο φαγητό. Μια συνταγή για μοσχαράκι με πατατούλες στη γάστρα. Ένα πατροπαράδοτο Κυριακάτικο φαγητό για όλη την όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ μοσχαρίσιο κρέας (ώμος ή σπάλα), κομμένο σε κομματάκια
  • 8 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 200 γρ. κασέρι, κομμένο σε μέτριους κύβους
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού λιωμένο σε 1 ½ φλ. ζεστό νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί λευκό ξηρό
  • λίγη ρίγανη ή θυμάρι
  • 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με 2 κ.σ. βούτυρο. Το τρίβουμε με τη ρίγανη ή το θυμάρι και του “κολλάμε” το σκόρδο να πάει παντού, σε κάθε μικρή τρυπούλα.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το λεμόνι, το υπόλοιπο βούτυρο και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι. 
  3. Σε μια γάστρα απλώνουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με τον ζωμό βοδινού. Στρώνουμε από πάνω το κρέας και πάνω από το κρέας τοποθετούμε τις ντομάτες.  Τις πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες αλάτι, περιχύνουμε το φαγητό με 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και (προαιρετικά) πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον φρέσκο βούτυρο.
  4. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180  βαθμούς C  για περίπου 1 ώρα και 25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.  Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 15 λ προσθέτουμε το κασέρι σε κυβάκια ανακατεύουμε και το αφήνουμε ξεσκέπαστο για 15 λ για να ροδίσει. 

Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και 2 καρότα κομμένα σε ροδελίτσες και το βάζετε στη γάστρα μαζί με τις πατάτες.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι με πατάτες και κασέρι στη γάστρα