Μοσχαράκι νουά με πατατούλες baby

Μοσχαράκι νουά με πατατούλες baby

Μοσχαράκι νουά με πατατούλες baby, με υπέροχη μυρωδάτη σάλτσα. Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο, για το οικογενειακό αλλά και πιο επίσημο τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • Για το νουά:
  • 1 νουά (1½ κιλό περίπου) έτοιμο από το χασάπη & δεμένο με σπάγκο
  • 1 καρότο μεγάλο, σε χοντρές ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο 
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. σπόρους μαύρου πιπεριού
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 1½ νεροπότηρο λευκό αρωματικό κρασί
  • Αλάτι πιπέρι
  • Για τις πατάτες baby:
  • 1 κιλό πατατάκια baby, καλά καθαρισμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. φυλλαράκια δεντρολίβανου
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα:
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • Τη σάλτσα από το νουά που έβρασε, σουρωμένη
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα:
  • 12 φέτες τυρί για τοστ (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το νουά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τους κόκκους του μαύρου πιπεριού, τη δάφνη, το σκόρδο, τα δύο κρεμμύδια και το καρότο. Τα σοτάρετε για 1-2 λ και βάζετε στην κατσαρόλα το νουά που έχετε ετοιμάσει με τον σπάγκο. Το σοτάρετε από όλες τις πλευρές πολύ καλά μέχρι να γίνει ροδοκόκκινο και να σκουρύνει. Τότε το σβήνετε με το λευκό κρασί και αλατοπιπερώνετε ελαφρά.
  2. Προσθέτετε στη κατσαρόλα 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι να ψηθεί καλά και να γίνει τρυφερό. Αν χρειαστεί ενδιαμέσα προσθέτετε νεράκι ζεστό για να μην διακόψετε το βρασμό. Υπολογίστε πως στο τέλος θα πρέπει να μείνει με ένα νεροπότηρο ζωμό περίπου. Όταν μαγειρευτεί καλά το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Σουρώνετε το ζωμό που έβρασε και τον κρατάτε σε ένα μπολ.
  3. Αφήνετε  το κρέας να κρυώσει πρώτα πριν του αφαιρέσετε το σπάγκο. Μετά θα το κόψετε σε λεπτές φέτες με προσοχή, είτε με ηλεκτρικό μαχαίρι που κόβει πολύ καλά είτε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.
  4. Για τις πατάτες baby: Βάζετε τις πατάες σε μεγάλο μπολ και τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και φυλλαράκια δεντρολίβανου. Ανακατεύετε με τα χέρια σας και ρίχνετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί. Τις σκεπάζετε καλά με μια λαδόκολλα και ψήνετε στους 180°C για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντάς τα πού και πού προσέχοντας να μη διαλυθούν, μέχρι να μαλακώσουν. Ύστερα τα ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
  5. Για τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι. Το καβουρδίζετε μέχρι να ροδίσει. Ρίχνετε μέσα ένα νεροπότηρο από το ζωμό του νουά που κρατήσατε και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε. Βγάζετε το ζεστό νουά από το φούρνο, το περιχύνετε με τη νόστιμη σάλτσα και το διακοσμείτε με τα χρυσοψημένα πατατάκια.
  6. Για το σερβίρισμα: Παίρνετε μια μακρόστενη πιατέλα, κόβετε τις φέτες του τυριού στη μέση και τοποθετείτε τις φέτες του κρέατος στην πιατέλα βάζοντας ανάμεσά τους φετούλες από το τυρί του τοστ. Τοποθετείτε την πιατέλα στο φούρνο στους 70°C για να ζεσταθεί ξανά καλά το κρέας και να λιώσει ελαφρά το τυρί.

 

olivemagazine.gr/ Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι νουά με πατατούλες baby

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.