Μοσχαράκι με μελιτζάνες

Μοσχαράκι με μελιτζάνες

Ένα πεντανόστιμο, μεσογειακό φαγητό. Μια συνταγή για μοσχαράκι με μελιτζάνες και πιπεριές κοκκινιστό στη κατσαρόλα. Απλό, με λαχταριστές γεύσεις και μυρωδιές.

Υλικά συνταγής

  • 1.200 γρ. μοσχάρι (σπαλομίτα ή ποντίκι) κομμένο σε κύβους 3 εκ. περίπου
  • 4 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 3 εκ. περίπου 
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ 
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ 
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό ντομάτας Passata 
  • 2 πιπεριές (1 πράσινη+ 1 κόκκινη) κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1,5 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους. Τις αλατίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” για να μη πικρίζουν, για 30 λ. Μετά τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το μισό ελαιόλαδο, βάζουμε όλες τις μελιτζάνες μαζί και ανακατεύουμε να τηγανιστούν ελαφρά μέχρι να θωρακιστούν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Εν” τω μεταξύ, σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να θωρακιστεί το κρέας και μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του, τις ντομάτες κονκασέ, το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη και νερό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει για 1:30 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. 
  5. Μετά το πέρας της μιας ώρας προσθέτουμε στη κατσαρόλα, τις μελιτζάνες, λίγο αλατοπίπερο αν απαιτείται μετά από δοκιμή και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λ ακόμα. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα αλλά κουνάμε τη κατσαρόλα προσεκτικά. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με ρύζι πιλάφι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής μας. 

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι με μελιτζάνες

 

2 Σχόλια

  1. ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΑΔΑΚΗΣ says:

    Γιατί χρησιμοποιείτε σε όλα τα φαγητά κρασί ; είναι απαραίτητο; τα παλιά χρόνια οι μαμάδες μας δεν έβαζαν,καινούργια μόδα είναι;Όταν βλέπω φαγητό με κρασί το απορρίπτω.!!!

  2. Sintayes.gr says:

    Καλησπέρα Κε Νίκο. Αρχικά το κρασί σίγουρα δεν είναι καινούργια “μόδα” . Όχι μόνο το έβαζαν η μητέρα μου και η γιαγιά μου αλλά ο συνδυασµός κρασί-φαγητό ήταν γνωστός στους Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια. Στον Όµηρο γίνονται αρκετές αναφορές όχι µόνο στο κρασί αλλά και στα φαγητά που συνήθιζαν να το συνοδεύουν και αν θέλετε μπορώ να σας δώσω και περισσότερες πληροφορίες επ αυτού.
    Ούτως ή άλλως το κρασί είναι αναµφίβολα ο καλύτερος συνοδός του φαγητού. Αυτό δεν ισχύει µόνο για τους µεσογειακούς λαούς που πάντοτε, από παλιά, συνόδευαν και συνοδεύουν το φαγητό τους µε το κρασί αλλά και βόρειοι λαοί που δεν παράγουν κρασί, τα τελευταία χρόνια το θεωρούν απαραίτητο σε κάθε τους γεύµα.

    Σβήνοντας με κρασί παίρνουμε την πλήρη αρωματική έντασή του, η οποία θα αναδείξει τις γεύσεις του φαγητού μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
    Η βίαιη επαφή του κρασιού με τη φωτιά θα «αναγκάσει» το αλκοόλ να εξατμιστεί, αφήνοντας όλο το άρωμα του κρασιού να πάρει μία τελευταία βράση με το φαγητό και να το αρωματίσει . Τα αρώματα του κρασιού, σύμφωνα με πολλούς μεγάλους σεφ, είναι απαραίτητα στη γεύση του φαγητού.

    Άλλωστε από παλαιοτάτων χρόνων το φαγητό συνοδεύεται από κρασί παγκοσμίως. Έχει σημασία αν είναι μέσα στο φαγητό, βρασμένο, για να βγάλει τα αρώματά του ή να γευτούμε χώρια και μάλιστα στη ίδια μπουκιά;;;

    Βέβαια αν δεν είναι στις προτιμήσεις σας, είναι απολύτως σεβαστό και φυσικά καλά κάνετε που το απορρίπτετε.
    Με εκτίμηση
    sintayes.gr

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.