Μοσχαράκι με πατάτες και κολοκυθάκια

Μοσχαράκι με πατάτες και κολοκυθάκια

Πεντανόστιμο μοσχαράκι με πατάτες, κολοκυθάκια, κρεμμυδάκια στιφάδου και προαιρετικά με μανιτάρια σε πλούσια σάλτσα ντομάτας. Μια συνταγή για ένα πλούσιο σε γεύση φαγητό που σας προτείνουμε να σερβίρετε με ρύζι πιλάφι και να απολαύσετε ένα χορταστικό, γευστικότατο πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, από σπάλα ή ελιά ή σβέρκο, κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.
  • 3 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 3-4 κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 10 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο τρίφτη
  • 200 γρ. φρέσκα μικρά μανιτάρια baby (προαιρετικά)
  • 3 μεγάλες ζουμερές ώριμες ντομάτες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml κόκκινο κρασί 
  • 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 κύβο βοδινού, κατά προτίμηση φρέσκο ψυγείου 
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα
  • 150-180 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας απ’ το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, που τοποθετείτε σε μπολ με κρύο νερό, ψιλοκόβετε στο ξερό κρεμμύδι και κόβετε τα κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες. Κόβετε τις ντομάτες και το μαϊντανό σε μεγάλα κομμάτια, τα ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με τα σκόρδα και τα χοντρο-θρυμματίζετε χωρίς όμως να τα πολτοποιήσετε. Τα αφήνετε στην άκρη. 
  3. Αν χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια, τα καθαρίζετε με ένα υγρό πανάκι. Αν είναι μικρά τα αφήνετε ως έχουν αλλιώς τα κόβετε στα 2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε, τα μανιτάρια για 4-5 λ. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα αφήνετε στην άκρη.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε 80 ml ελαιόλαδο, αυξάνετε τη φωτιά σε δυνατή, και μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος, μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Το βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε στην άκρη.
  5. Συμπληρώνετε στη κατσαρόλα λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι  μέχρι να μαλακώσει. Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα ανακατεύετε και μόλις ζεσταθεί το σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε για 2-3 λ να εξατμισθεί το αλκοόλ και μετά προσθέτετε το μείγμα της θρυμματισμένης στο μπλέντερ ντομάτας, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1½ φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό βοδινού, τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
  6. Προσθέτετε τις πατάτες και τα κρεμμυδάκια στιφάδου, και τη πάπρικα και μόλις πάρουν βράση μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει για 1 ώρα και 10 λ. Μετά τη 1 ώρα προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι σκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα, στην ελάχιστη φωτιά, για 1 ώρα επιπλέον. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν απαιτείται επιπλέον ζεστό νερό.
  7. Όταν το κρέας και οι πατάτες μαλακώσουν καλά και “δέσει” η σάλτσα το φαγητό σας είναι έτοιμο. Το σερβίρετε αμέσως ως έχει με τα λαχανικά του, φρέσκο ζεστό ψωμί και τυρί φέτα ή προαιρετικά μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι πιλάφι. Καλή σας όρεξη!!!

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι με πατάτες και κολοκυθάκια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.