Μοσχαράκι με μανιτάρια και παπαρδέλες

Μοσχαράκι με μανιτάρια και παπαρδέλες

Μοσχαράκι με μανιτάρια και παπαρδέλες. Ένα πολύ γευστικό και χορταστικό φαγητό για τοΚυριακάτικο και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που σίγουρα θα το απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας. Μια απλή συνταγή (αρχική ιδέα από εδώ) για το απόλυτο γεύμα που θα ικανοποιήσει με την υπέροχη γεύση του όποιον το δοκιμάσει. 

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. μοσχαράκι χτένι σπάλας (από ωμοπλάτη χωρίς κόκαλα και κομμένο σε μικρά κομμάτια))
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο ελαιόλαδο
  • 150 γρ. φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια 
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρά φύλλα δάφνης
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 100 ml ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2½ φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος 
  • 3 κοφτές κ.σ. βούτυρο
  • 400 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλο, πάπρικα, μπαχάρι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 κιλό παπαρδέλες
  • τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε, σε δόσεις, το κρέας για 3 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν απ” όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα το κρέας σε ένα μπολ και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το μπέικον και το σοτάρετε για 2 λ ή μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρετε στο μπολ μαζί με το κρέας.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα, μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο, και το φύλο δάφνης και τα σοτάρετε για 3-4 λ περίπου. Ρίχνετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον.
  3. Ρίχνετε το πελτέ, τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας, προσθέτετε το κρασί και με ξύλινη κουτάλα ξύνετε τη βάση της κατσαρόλας να ξεκολλήσουν τυχόν κομματάκια κρέατος που κόλλησαν στη βάση.
  4. Μόλις πάρει βράση το κρασί προσθέτετε το κρέας με το μπέικον μαζί με τους ζωμούς τους από το μπολ, ρίχνετε και το 1 φλ. ζωμό κρέατος, τα ντοματάκια κονκασέ και τα μπαχαρικά και ανακινείτε τη κατσρόλα να ανακατευτούν.
  5. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο τελείως χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας σας για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν απαιτηθεί προσθέτετε σταδιακά λίγο επιπλέον ζεστό νερό. 
  6. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας για 5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσει το κρέας προσθέτετε στη κατσαρόλα τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ζωμό κρέατος.
  7. Συνεχίζετε το μαγείρεμα με μισο-ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα για 20 λ επιπλέον ή μέχρι να σωθεί ελαφρώς η σάλτσα, χωρίς να σωθεί εντελώς σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε τις παπαρδέλες μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα. Αν σερβίρετε χωριστά τις παπαρδέλες αφήνετε τη σάλτσα μέχρι να σωθεί τόσο όσο να μείνει με το λαδάκι της. 
  8. Εν τω μεταξύ βράζετε σε μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο νερό τις παπαρδέλες σας, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζετε τις παπαρδέλες, τις βουτυρώνετε ελαφρώς και τις σερβίρετε με το κρέας.
  9. Διαφορετικά βράζετε τις παπαρδέλες 3 λ λιγότερο από το προτεινόμενο στη συσκευασία χρόνο,  τις μεταφέρετε με μια πιρούνα από τη κατσαρόλα που βράζουν κατευθείαν στη κατσαρόλα με το κρέας πριν σωθεί η σάλτσα του, προσθέτετε και λίγο νερό από αυτό που έβρασαν, αν απαιτείται, ανακατεύετε απαλά τις αφήνετε για 3 λ επιπλέον. 
  10. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και … καλή σας όρεξη!



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι με μανιτάρια και παπαρδέλες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.