Μοσχαράκι με καρότα και πιλάφι

Μοσχαράκι με καρότα και πιλάφι

Το μοσχάρι είναι ένα κρέας για να φτιάξετε υπέροχα φαγητά κατσαρόλας, κοκκινιστά, λεμονάτα ή ψητό κατσαρόλας. Όπως και να το φτιάξετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό πιάτο. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι με καροτάκια και μυρωδάτο πιλάφι για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. μοσχάρι, σπαλομίτα, ελιά ή χτένι, κομμένο σε μπουκιές
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο  πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 καυτερή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1¾ φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό βοδινού ή κότας ή ζεστό νερό
  • 2½ κίτρινο μακρύκοκκο ρύζι
  • 4 φλ. τσαγιού νερό για το ρύζι
  • 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το μοσχαράκι: Βγάζετε το μοσχάρι από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το κόβετε σε μπουκιές. Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία να κάψει καλά και μετά ρίχνετε το λάδι και τα κομμάτια μοσχαριού και τα σοτάρετε, στην υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, για 6-7 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. 
  2. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζοντας το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά, για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και γίνουν διάφανα. Ρίχνετε τα καρότα, αλάτι, πιπέρι, τη πάπρικα, το κύμινο, τα φύλλα δάφνης, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. 
  3. Προσθέτετε το ζεστό ζωμό ή νερό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε με το καπάκι της τη κατσαρόλα, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και βράζετε το κρέας σας για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  4. Για το ρύζι: Όσο μαγειρεύεται το κρέας, πλένετε το ρύζι σε μπόλικο τρεχούμενο νερό, το στραγγίζετε, το βάζετε σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη. Όταν το κρέας είναι έτοιμο απλώνετε το ρύζι σε μια στρώση πάνω από το κρέας, το πασπαλίζετε με 1 κ.γ. αλάτι, προσθέτετε τα 4 φλ. ζεστό νερό και το αφήνετε να πάρει βράση.
  5. Στη συνέχεια, μειώνετε τη θερμοκρασία και μαγειρεύετε χωρίς καπάκι για 10 λ ή μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Κόβετε οριζόντια το κεφάλι του σκόρδου ώστε να φανούν οι σκελίδες και το τοποθετείτε με το κομμένο μέρος προς τα κάτω στο κέντρο του ρυζιού. Προσθέτετε, προαιρετικά, τη καυτερή πιπεριά και πασπαλίζετε το ρύζι με το 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο. 
  6. Με μια κουτάλα “ανοίγετε” κάθετα  8-10 “τρύπες” στο ρύζι ώστε να φεύγει ο ατμός, μειώνετε τη θερμοκρασία σε χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για άλλα 15 λ ή μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Αφαιρείτε το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύετε προσεκτικά όλα τα υλικά να ενωθούν και σερβίρετε.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι με καρότα και πιλάφι