Μοσχαράκι με μανιτάρια σε σάλτσα γιαουρτιού

Μοσχαράκι με μανιτάρια σε σάλτσα γιαουρτιού

Υπέροχο μοσχαράκι με μανιτάρια σε κρεμώδη, πεντανόστιμη σάλτσα γιαουρτιού. Συνοδέψτε το με πουρέ ή ρύζι και απολαύστε το τέλειο οικογενειακό και επίσημο γεύμα ή δείπνο.  Μια συνταγή που παρ” όλο που είναι πανεύκολη στη παρασκευή της δεν υστερεί σε τίποτα από γεύση και πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. μοσχάρι ποντίκι, κιλότο, νουά ή κόντρα, κομμένο σε μικρές μπουκίτσες ή λεπτές φέτες του 1 εκ.
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη 
  • 400 γρ. φρέσκα μανιτάρια, λευκά ή πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 500 ml καυτός ζωμός κρέατος ή νερό
  • 150 ml κρέμα γάλακτος με 2% λιπαρά
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1-2 πρέζες πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έχετε ήδη ζητήσει από το χασάπη ή το κόβετε εσείς σε μικρές μπουκίτσες σε λωριδίτσες διαμέτρου 1 εκ. Τις βάζετε σε ένα μπολ, προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά να καλυφθούν καλά με το αλεύρι. 
  2. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα αλευρωμένα κομματάκια κρέατος, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ. 
  3. Στην ίδια κατσαρόλα με το ζεστό ελαιόλαδο ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο ολόκληρο και τα μανιτάρια και για σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρώς. Ρίχνετε το θυμάρι και το πελτέ και συνεχίζετε το ανακάτεμα, τρίβοντας με τη κουτάλα το πελτέ στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του για 1 λ περίπου.
  4. Ξαναβάζετε πάλι στη κατσαρόλα τα σοταρισμένα κομμάτια κρέατος μαζί με τους ζωμούς του που έμειναν στο μπολ, ανακατεύετε, προσθέτετε και τα 500 ml καυτό ζωμό κρέατος ή νερό και ξύνετε το πάτο της κατσαρόλα με τη κουτάλα για να ξεκολλήσει ο πελτές από τη βάση.
  5. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, μισοσκεπάζετε με το καπάκι της τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 30 λ. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για άλλα 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών που το κόψατε. [*]
  6. Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι και το ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν και όταν θα είναι έτοιμο το φαγητό σας το ρίχνετε στη κατσαρόλα και ανακατεύτε για 1½-2 λ περίπου ή μέχρι να “δέσει” η σάλτσα χωρίς όμως να πάρει βράση γιατί θα “κόψει” η σάλτσα. Πασπαλίζετε με τη γλυκιά πάπρικα, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με πουρέ ή ρύζι πιλάφι. 

[*] Ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών και το κρέας που επιλέξατε ίσως χρειαστεί αυξομείωση στη ποσότητα του ζεστού ζωμού-νερού που θα χρησιμοποιήσετε. Αν χρειαστεί περισσότερα υγρά προσθέτετε σταδιακά ζεστό νερό ή αντίθετα αν σας μείνουν πολλά υγρά πήζετε τη σάλτσα πριν τη προσθήκη της κρέμας γάλακτος-γιαουρτιού με 1-2 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλαουν διαλυμμένο σε λίγο κρύο νερό. Θα υπολογίσετε ότι το φαγητό σας πριν τη προσθήκη της κρέμας γάλακτος-γιαουρτιού θα πρέπει να έχει τόση σάλτσα ώστε να σκεπάζεται το κρέας με τα μανιτάρια σας μέσα στη κατσαρόλα.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Μοσχαράκι με μανιτάρια σε σάλτσα γιαουρτιού